Естетична хирургия

Премахване на несъвършенства

  • 13.01.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Естетична хирургия, Премахване на несъвършенства

Методът криодистукция широко се използва, както в медицината, така и в разкрасителната индустрия и дерматологията. Използва се за премахването на различни образувания – брадавици, папиломи, съдови образувания.
Криодеструкцията се прилага и за лечението на такива патологии като ерозия на матката.

Този метод в много случаи успешно замества хирургическите интервенции и има такива преимущества пред тях като липсата на белези и шевове, кръвотечение в обработваната област, спестяване на употребата на обезболяващи средства.

Показания за провеждане
Показанията за провеждане на криодеструкцията се явяват различни патологии, които се отнасят до порите на кожата или имат инфекциозен характер. Методът се използва за отстраняването на новопоявили се съдови,
пигментни или брадавични образувания како хемангиоми, епидермални кисти, плоскокретъчен рак, мастоцитома, хиперкератоза.

Принцип на действие
Принципът на дейстиве на криодеструкцията се състои в мигновеното охлаждане на тъканите за сметката на въздействието върху тях при свръхниски температури. При такова охлаждане се получава
замръзване на вътреклетъчните и междуклетъчните течност, нарушение на функционирането на клетките, блокиране на движението на протоплазмата и нарушаване на циркулацията в патологичните тъкани, което води до разрушаването им. Деструкцията води до некроза и пълно премахване на увредените тъкани, които когато се възстановят са здрави.

Преимущества и недостатъци
Освен естественото обезболяване и липсата на кръвотечение в следпроцедурния период, преимуществата на криодеструкцията са отсъствието на белези и разрези, отсъствието
на рецидиви, минималния травматизъм и бързината, както и относителната несложност, с която се провежда процедурата.
Към недостатъците може да се отнесе продължителността на периода на възстановяване след процедурата. Той може да отнеме от 10 до 20 дена. В някои случаи криодеструкцията не може да се прилага заради труднодостъпността на някои места.

Kozmetikata.com