Естетична хирургия

Приложение на дермалните филъри

  • 11.10.2007
  • Автор: д-р Емил Бърдаров
Естетична хирургия, Приложение на дермалните филъри

Естетична хирургия, Приложение на дермалните филъри

Естетична хирургия, Приложение на дермалните филъри

Естетична хирургия, Приложение на дермалните филъри

Уважаеми читатели, KOZMETIKATA.COM предоставя на вашето внимание поредица от статии с любезното съдействие на д-р Емил Бърдаров, свързани с актуалната тема - дермални филъри:

1. Същност
2. Приложение

Приложение на дермалните филъри


Най-често те се използват за придаване обем и оформяне контура на устните, попълване на повърхностни и дълбоки бръчки /назолабиални, марионетни, глабеларни, на челото, пачи крак идр./, оформяне на носа, скулите, брадичката, попълване на различни видове белези / например от акне /, лифтинг на клепачите и др.

Какво представлява терапията?


Преди терапията се провежда консултативен преглед за да се уточни подлежащия на третиране проблем и методът за неговото отстраняване. Понякога се налага комбинирането на различни филъри или комбинирането им с друг вид терапия, например инжектиратето на ботулинов токсин или мезотерапия. След което лицето се почиства от грима, кожата се дезинфекцира най-често със 70% спирт, нанася се обезболяващ крем или се прилага инжекционна упойка, особено при третиране на устните и зоната около тях. Процедурата се извършва като продукта се инжектира в дермата чрез серия от инжекции. Терапията отнема около 20-30 мин. и клиентите могат веднага да се завърнат към изпълнение на техните ежедневни задължения. Понякога са необходими леки докорекции след около 2 седмици за постигане на оптимален резултат.  

Резултати

Резултатите са видими почти незабавно след терапията, но оптималния резултат настъпва след преминаване на отока, зачервяването, евентуалните хематоми и свързването на водата /при филърите съдържащи хиалуронова киселина/, което настъпва една до две седмици след терапията.

Странични ефекти


Видът на страничните ефекти зависи от вида на използвания продукт и уменията на лекаря. Най-честите от тях са временни, като зачервяване, оток и хематоми, които изчезват спонтанно след няколко дни. При някои от продуктите съществува риск от алергична реакция /колагеновите филъри/, формиране на грануломи, кисти и абсцеси /при полиакриламидните гелове, силиконовото олио и други перманентни и полуперманентни филъри/.

Къде можете да се подложите на тази терапия?

Дермалните филъри се прилагат от лекари /дерматолози, пластични хирурзи и др./, преминали специални курсове за тяхното приложение. В редица държави подобно право имат и медицинските сестри. Преди да се подложите на третиране с дермални филъри, задължително се поинтересувайте от вида на използвания продукт и уменията на лекаря.

Цена?

Цената се определя на една спринцовка от филъра и зависи от вида на използвания продукт, от неговото качество, количеството в спринцовката и уменията на лекаря. Цената варира от около 250 до 500 лева, но в някои клиники и медицински центрове се срещат и по-високи цени.

Д-р Емил Бърдаров - дерматолог

гр. София
ул. "Антон Павлович Чехов" 69
тел: (02) 971 36 98
        (02) 971 25 93