Естетична хирургия

Какво представляват дермалните филъри?

Естетична хирургия, Какво представляват дермалните филъри?

Естетична хирургия, Какво представляват дермалните филъри?

Естетична хирургия, Какво представляват дермалните филъри?

Уважаеми читатели, KOZMETIKATA.COM предоставя на вашето внимание поредица от статии с любезното съдействие на д-р Емил Бърдаров, свързани с актуалната тема - дермални филъри:

1. Същност
2. Приложение

Същност:

Увеличаващата се продължителност на живота, стремежът към здравословен начин на живот, карат все повече хора да се интересуват от процедури, които да запазят или възстановят младежкия външен вид. В съвременното общество е факт,  че красивата външност е един от ключовете за успех в живота.

Стареенето на кожата е процес който се изразява в променени контури на лицето, формиране на повърхностни и дълбоки бръчки, смаляване и деформация на устните. Тези промени се дължат на загубата на подкожната мастна тъкан, намаления синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина - изключително важна за хидратацията на кожата.

Преди около 20 години около ¾ от процедурите, извършвани за подмладяване са били хирургични, докато в наши дни те представляват едва ¼ от всички терапии извършвани за подмладяване. Предпочитат се минимално инвазивни, с малък риск и кратко време за възстановяване процедури. Към тази група спадат дермалните филъри, инжекциите с ботулинов токсин, мезотерапията, микродемоабразиото, химическите пилинги, фотоподмладяването и др.

Какво представляват дермалните филъри?

Дермалните филъри са вещества от естествен или синтетичен произход, направени за инжектиране в кожата с цел попълване на бръчки, оформяне контура на лицето, придаване обем на устните и корекция на различни дефекти по лицето и тялото.

Видове дермални филъри

Те се разделат на три вида според трайността на резултата от терапията:
     - Временни /трайност на ефекта от 2 до 12месеца/ - те съдържат предимно хиалуронова киселина и са най-масово използваните поради тяхната безопасност.
     - Полу-перманентни /от 1 до 5 години/
     - Перманентни /не се разграждат/

Защо да предпочетем временните филъри?

     - Те имат по-малко  и временни  странични ефекти /особено тези съдържащи хиалуронова киселина/.
     - Висок риск от гранулом тип чуждо тяло и други тежки усложнения при перманентните и полу-перманентните филъри
     - Отпускането на кожата с възрастта  и смаляване на лицевия череп водят до промени в структурата на лицето, което изисква корекции адекватни към момента.
     - Промени в модата – например модата във формата и големината на устните се променя на всеки 5 години.
     - Невъзможност за инжектиране на друг филър, когато преди това е инжектиран перманентен или полу-перманентен, тъй като не са проучени възможните реакции между тях. Това лишава клиентите от възможността да се възползват от достиженията на съвременната наука и новите технологии.

Към настоящия момент най-широко използвани, най-безопасни са монофазните филъри, съдържащи кръстосаносвързана хиалуронова киселина, която е продукт на бактериална ферментация.
Приложението на перманентни и полу-перманентни филъри е силно ограничено, а в много държави употребата им не е разрешена , поради множеството им сериозни странични ефекти.


Д-р Емил Бърдаров - дерматолог

гр. София
ул. "Антон Павлович Чехов" 69
тел: (02) 971 36 98
        (02) 971 25 93