Естетична хирургия

Операции за корекция на ушната мида

  • 13.01.2020
  • Автор:
Естетична хирургия, Операции за корекция на ушната мида

Ушната мида се оформя постепенно до 8-10 годишна възраст. Тя образува характерен релеф, който е индивидуален за всеки човек. Най-честата дефорамция на ушната мида са така наречените "Клепнали уши". Ушната мида може да бъде и необичайно голяма или асиметрична. Целта на операцията е да се коригира ъгълът, да се подчертаят неоформените или създадат липсващи елементи. Може да се извърши с местна анестезия при възрастните пациенти, или  обща – при децата. Разреза се извършва в гънката зад ухото и е невидим. По специален начин се обработва хрущяла за да стане еластичен. Поставя се специална превръзка за 5-8 дни.

Възможни, но редки нежелани ефекти в дните след операцията са зачервяване, оток или посиняване, които отзвучават бързо. Конците се свалят на 7-11 ден. Носенето на еластична лента тип "скиорска" е задължително за 30 дни.

С оглед анатомичното развитие на ушната мида, операцията не бива да се предприема преди 4-6 г възраст. Дори и след това, ако за корекцията няма ясни медицински индикации, е желателно да се изчака достигане на възраст, в която детето само да прецени необходимостта от корекция.

Kozmetikata.com по Медикус Алфа.