Домашна козметика

Пигментните петна - как да ги заличим

  • 25.05.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Домашна козметика, Пигментните петна - как да ги заличим

Домашна козметика, Пигментните петна - как да ги заличим

Домашна козметика, Пигментните петна - как да ги заличим

Домашна козметика, Пигментните петна - как да ги заличим

Домашна козметика, Пигментните петна - как да ги заличим

Домашна козметика, Пигментните петна - как да ги заличим

Всички предложени по-долу народни средства за пигментни петна помагат за избелването им, или да се направят по-малко забележими по лицето и тялото.

Те се препоръчват само за използване при плоски пигментни петна, такива като лунички и хлоазма. Плътните пигментни петна, такива като лентиго, и сродните на него, които са релефни над повърхността на кожата, не се препоръчва да се докосват изобщо. Ако все пак искате да ги премахнете, обърнете се към дерматолог.

Важно е и това, че предложените долу рецепти трябва да се нанасят единствено върху проблемните участъци от кожата, като след това да се намажат с подхранващ крем. И естествено, за постигането на забележим резултат е добре да се правят всеки ден и то по няколко пъти.

За изсветляване
С помощта на ножа направете стърготини от бял сапун, после го залейте 1 чаена лъжичка от стърготините с 1 супена лъжица водороден прекис и разбърквайте до момента, в който се образува еднородна пенлива смес. В получената смес добавете 2-3 капки амоняк, и нанесете обилен слой върху кожата (само на тези места, където има пигментни петна) за 15-20 минути. След това измийте обилно, и намажете кожата с подхранващ крем.

Маска от нишесте и лимонов сок
Една или половина супена лъжица картофено нишесте (в зависимост от това, колко са пигментните петна по лицето и тялото) размесете със свеж лимонов сок, за да се получи гъста маса. Тази смес наложете на кожата, където има пигментация и оставете така 20-25 минути.

Подходящи средства за третирането на пигментните петна за приготвяне в домашни условия са сокове от грейпфрут, нар, краставица, бреза, касис и офика, а също и такива от пресен магданоз и листа на глухарче. Необходимо е да мажете петната с един от изброените пресни сокове няколко пъти на ден.

За изсветляване на петната с бъз
Залейте 5-6 изсушени съцветия черен бъз с 1 чаша подварена вода, отгоре покрийте плътно с нещо, и оставете до пълното охлаждане. После прецедете, и разредете получената смес с  половин чаша чиста вода. Във вече разредената смес натопете малко памуче и поставете върху петната. Когато започне да изсъхва, навлажнете отново памучето и така поне 3-4 пъти. Правете тази процедура ежедневно.

Подходящо средство, което помага за отстраняването на пигментни петна е бялата глина

Половин супена лъжица от бяла глина разтворете с лимонов сок, докато се получи гъста каша. Получената маса после нанесете на проблемните места, и задръжте около 20 минути.

Също за изсветлянаве на нежените пигментни петна бялата глина на прах добре се разрежда със сокове от краставица, магданоз, офика, касис, кисело зеле. Тя може да се смеси и с кисело мляко, а също и с 3% разтвор на водороден прекис, като се добави и малко количество вода.

Kozmetikata.com