Домашна козметика

Черните точки и народните средства

Втора част
  • 12.05.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Домашна козметика, Черните точки и народните средства

Домашна козметика, Черните точки и народните средства

Домашна козметика, Черните точки и народните средства

Домашна козметика, Черните точки и народните средства

Домашна козметика, Черните точки и народните средства

Домашна козметика, Черните точки и народните средства

За борба с черните точки има много народни средства, които може успешно да се използват в домашни условия. Например, белтъчна маска. Трябва само да разбиете белтъците на яйце със супена лъжица захар, да го нанесете на лицето и да изчакате докато изсъхне. След това нанесете останала част от сместа и с потупващи движения масажирайте лицето с върховете на пръстите.

Този начин почиства порите, а сместа изтегля цялото съдържание на порите. Когато спрете да масажирате кожата с ръце, маската се измива с хладка вода и се нанася овлажняващ крем.

Следващата рецепта с белтък включва и лимонов сок – 2 ч.л. и същото количество сок от алое. Тази смес трябва да разбиете с миксер и да нанесете на местата, където има черни точки. Когато засъхне, нанесете отгоре втори слой, и след 15 минути измийте с хладка вода.

Има и маски със сода, които много добре почистват, но не бива да ги прилагате, ако кожата е възпалена или раздразнена. Вземете ½ ч.л. сода и готварска сол, смесете ги, нанесете сместа върху навлажнен памучен тампон,  измийте лицето с гореща вода, колкото може да търпите. И започнете да обработвате с тампона проблемните места.

Това трябва да се прави изключително внимателно, без да се навреди на кожата, а след това измийте с хладка вода и нанесете овлажняващ крем. Подобна обработка не бива да правите повече от един път в седмицата, а вместо сол може да се използват трици, царевица или  смлени овесени ядки.

Помага се отървете от комедони и обикновен ориз, но по-добре да се използва кафяв ориз. ¼ чаша ориз изплакнете със студена вода, сложете го в тенджера, залейте с вряла вода захлупете го с капака и оставете да престои една нощ. На сутринта го прецедете и разбъркайте  докато се получи каша. Можете да я ползвате като скраб, а може да направите от нея почистваща маска за 10-15 минути. Останалата от ориза вода може да се пие – това също помага за прочистване на организма.

Не забравяйте, че появата на комедоните трябва да се предотврати – правилно хранене и грижа за кожата, ползването на качествена декоративна козметика.

Често порите се запушват заради употребяването на сладки и мазни храни, алкохол и голямо количество кафе. Най-добре е да се консумира риба, свежи зеленчуци, млечни продукти, и плодове и зеленчуци в ярки цветове – оранжеви и червени.

Не допускайте запълването на порите с мръсотия, кожна мазнина, остатъци от козметика и мъртви клетки – почиствайте лицето сутрин и вечер, с помощта на лосион или домашни средства.

Универсални козметични продукти срещу черните точки все още не са открити, и за това грижата за почистването им е индивидуална. Това, което помага на едни, може да е безполезно при други. Проявете постоянство и се избавете от комедоните, а в резултат на това ще се радвате на свежа и чиста кожа.

Kozmetikata.com