Домашна козметика

Рецепти за лице с Пчелен восък

  • 03.05.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Домашна козметика, Рецепти за лице с Пчелен восък

Домашна козметика, Рецепти за лице с Пчелен восък

Домашна козметика, Рецепти за лице с Пчелен восък

Домашна козметика, Рецепти за лице с Пчелен восък

Пчелният восък е един от най-уникалните продукти на Земята, крие всякакви тайни, които не са напълно разкрити на човечеството. Използването на пчелен восък, благодарение на многото му полезни свойства, се използва широко в много области, особено в областта на медицината и фармацевтиката, и разбира се, в козметологията.

Пчелен восък, се разпределя от специални восъчни жлези, които се намират на долната част на корема на пчелите, и обикновено са способни да го произвеждат само млади пчели, чиято възраст е от 10 до 20 дни.
Отделянето на восък се използва от пчелите като основен материал за построяването на кошерите, а също и като консервант за други важни продукти, изработвани от пчелите.

Пчелният восък притежава изключителни омекотяващи, подхранващи и противовъзпалителни свойства. Средствата на основата му влияят за подобряване на състоянието на кожата, а също и а също подпомага бързото отстраняване на различни проблеми (възпаления, ранички, пъпчици).

Пчелният восък се попива по-бавно от кожата, като образува тънък защитен слой, без да навлиза в порите. Той съществено забавя процеса на обезводняване и стареене на кожата, като я прави нежна, гладка и еластична.
Освен със своите подхранващи и омекотяващи свойства, пчелният восък също лепкава, консервираща и устойчива основа.  Пчелният восък не се разтваря във вода, в глицерин и практически е неразтворим в спирта. Но пък се разтваря много добре в мазни и етерични масла.

Имайте предвид, че при самостоятелно приготвяне на кремове, или други домашни средства за лице, пчелният восък не се препоръчва да се разтопява в метален, чугунен, железен или меден съд. Така както и в този случай става взаимодействие с мастни киселини съдържаща се във восъка с отделните видове метали, в резултат на което се образуват вредни соли.
Кремове и маски от пчелен восък

Овлажняващ крем, помагащ и за бръчки
Разтопете на водна баня 1 чаена лъжица пчелен восък, след което го оставете на банята,  добавете към него 1 чаена лъжица мед, 1 супена лъжица масло от шипка, 1 супена лъжица масло от пшеничени зародиши, и 2 супени лъжици сок от лук. След като сте го смесили, подръжте го на водна баня още 30 секунди, после го отнемете, и го разбийте малко с миксер. Още топлият крем наложете на лицето за 30 минути, след което премахнете излишъка с хартиена салфетка. При по-мазна, отпусната кожа, вместо сок от лук, сложете лимонов сок.

При суха, напукана, люспеста кожа много добре действа следната маска
Добавете 1 супена лъжица разтопен на водна баня восък (като не го сваляте от нея), добавете 1 супена лъжица каймак и 1 супена лъжица сок от моркови (също е подходящ сок от краставица, изцедена тиква). Задръжте още малко на банята, докато напълно се стопи каймака, след това го отместете и го разбийте с миксер, и още топла се поставя на лицето  за 20-25 минути. Тази маска може да се използва и при напукана кожа на ръцете.

Подхранващ и омекотяващ крем с пчелен восък за суха кожа
За тази рецепта ще ви трябва повече от тези компоненти, като боракс, който действа като емулгатор.
Първо се разтваря малко количество боракс (на върха на ножа) в 1 супена лъжица гореща вода. След това се разтапя 1 супена лъжица пчелен восък (докато стои още на водната баня), към тях се прибавят 2 супени лъжици растително масло (маслиново или ленено масло, от пшеничени зародиши, роза, праскова или гроздови семена), и се разтваря във бораксовата вода. След като го разбъркате, отстранете го от банята и го размесете с миксер, до пълното охлаждане на крема.

Освежаваща, тонизираща и подхранваща маска от пчелен восък за отпусната кожа
В тази рецепта, към восъка се добавя и ланолин.
Първо се приготвя следната смес: Смесете 1 непълна супена лъжица заквасена сметана с 1 супена лъжица сок от моркови, със същото количество сок от сурови картофи, както и супена лъжица лимонов сок. По принцип, можете да използвате и само сметана и лимонов сок. След това, както и в предишните рецепти, стопявате на водна баня 1 чаена лъжичка пчелен восък, а след това, без да се отстранява от банята, добавете към него една чаена лъжичка ланолин, и 1 една супена лъжица масло от пшеничени зародиши (може да използвате и други масла, които са предназначени за суха и старееща кожа). Внимателно се разбърква за около минута, след това извадете и го смесете със сместа от сметана (сметана и сокове). Получената смес наложете на лицето за около 20-25 минути, а след това измийте със студена вода.

Kozmetikata.com


#1 КРЕМ С ПЧЕЛЕН ВОСЪК
12/05/2010 09:22
от МАРГО Намирате този коментар за неуместен?
ОЩЕ НАШИТЕ БАБИ СА ИЗПОЛЗВАЛИ ПЧЕЛНИЯТ ВОСЪК, РОЗОВА ВОДА И ЗЕХТИН ЗА ПРИГОТВЯНЕТО НА КРЕМ ЗА ЛИЦЕ. ТОВА СЕ ЗНАЕ МНОГО ОТДАВНА И ДАЖЕ НАСКОРО СИ КУПИХ ТАКЪВ КРЕМ ВЕЧЕ РЕГИСТРИРАН КАТО КОЗМЕТИЧЕН ПРОДУКТ С ПЧЕЛЕН ВОСЪТ, РОЗОВА ВОДА И РАЗЛИЧНИ РАЗТИТЕЛНИ МАСЛО. ДРУГ Е ВЪПРОСА ДОКОЛКО ТЕЗИ МАСЛА СА ЕСТЕСТВЕНИ И ДАЛИ КОМБИНАЦИЯТА ОТ МНОГО МАСЛА Е ДОБРА.
#2 отговор
28/04/2011 17:26
от Арвен Намирате този коментар за неуместен?
Доколото знам използването на прекомерно много като количество и вид етерични масла може да доведе и до обратен ефект предизвикващ алергия под формата на обрив Иначе розовата вода е противовъзспалителна във натурален вид Така че трябва да се консултираш със специалист