Домашна козметика

Маска за лице с краставица

  • 13.01.2020
  • Автор: Светлана Илкова
Домашна козметика, Маска за лице с краставица

Предимствата на краставицата са много големи. Тя е богата на витамини и минерали и помага на кожата за разрешаването на няколко проблема.

1. Намалява подпухналостта и подуването

Изследвания показаха, че краставиците имат способността да намаляват подуването и подпухналостта на кожата. Това може да е особено полезно, ако сте не спите добре и установите, че имате тъмни, подпухнали кръгове под очите.

Охладените филийки от краставица или сок от краставици могат да помогнат за намаляване на подпухналостта, като в същото време "събуждат" уморената на вид кожа.


2. Помага на кожа, предразположена към акне

Мазната кожа и мъртвите кожни клетки могат да запушат порите и да предизвикат появата на акне. Краставиците - които са леко стипчиви - могат да помогнат за почистване на кожата и затягане на порите.

3. Помага в борбата с преждевременното стареене

Според проучване от 2011 г., антиоксидантните компоненти в краставиците могат да го направят потенциално полезна съставка против бръчки.

Освен това краставиците съдържат както витамин С, така и фолиева киселина. Витамин С има способността да стимулира растежа на нови клетки, докато фолиевата киселина помага за борба с токсините от околната среда.

4. Успокоява раздразнението

Охлаждащият и противовъзпалителен ефект на краставиците може да помогне за облекчаване на болката, зачервяването и дразненето, причинени от слънчеви изгаряния, ухапвания от насекоми и обриви.

5. Осигурява основа за хидратация

Краставиците са 96 процента вода. Докато само водата не е достатъчна за овлажняване на кожата ви, сокът от краставица може лесно да се смесва с други хидратиращи съставки като мед или алое вера, за да хидратира и успокоява кожата ви.

Маска с краставица

Тази рецепта може да е добър вариант, ако търсите бърз и лесен начин за освежаване или подмладяване на кожата.

Смесете или пюрирайте половин необелени краставици в блендер или хранителен комбайн, докато стане консистенцията на водниста паста. Отделете сока от всякакви твърди парченца, като изсипете сместа през цедка. Нанесете сока от краставица върху прясно измитото си лице. Оставете маската да седи върху кожата ви за 15 минути. Измийте маската със студена или хладка вода и потупайте лицето си с мека кърпа.

Kozmetikata.com