Домашна козметика

Изсветляване на косата с лайка

  • 27.04.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Домашна козметика, Изсветляване на косата с лайка

Домашна козметика, Изсветляване на косата с лайка

Домашна козметика, Изсветляване на косата с лайка

Ако искате да изсветлите косата си неагресивно и тя да придобие нежен естествен отенък, то  не ви трябва нищо друго освен чай от лайка. Този начин на изсветляване е подходящ за коси, които не са боядисвани и третирани с химикали. Резултатът е с тон изсветляване при по-светлите коси и лек нюанс при по-тъмните.

Лайката е билка, използвана в продължение на векове за облекчаване на заболявания на храносмилателния път – гастрит, колит, колики и газове в стомаха. Има благоприятен ефект при камъни в бъбреците. Често се препоръчва като лекарствено средство при възпалителни процеси на дихателните пътища. С нея се правят промивки на очите, на матката и при хемороиди. Запарка от цветовете й под формата на компреси се употребява при трудно зарастващи рани, мокри екземи, отоци. Чаят от лайка помага при болезнена менструация, маточни кръвоизливи, безсъние.

Лайката действа подмладяващо и е част от формулата на множество козметични продукти и домашни маски за лице. За косата я ползваме най-вече, като концентриран чай и като маска в комбинация с други продукти.

Ето как да включите чай от лайка в ежедневната грижа за косата, за да я изсветлите и освежите.

Изсветляващ чай от лайка
Сложете пет пакетчета чай от лайка в 500 мл гореща вода. Оставете ги докато водата изстине. Извадете пакетчетата. Измиите косата си с шампоан и я изплакнете с чая, без да го отмивате след това. Оставете косата да изсъхне по възможност на слънце. Правете си и използвайте чай от лайка за изплакване на косата при всяко къпане. Промяната на цвета е бавна и може да отнеме няколко седмици.

Засилете ефекта на изсветляване, като добавите кисело мляко
Пригответе чая от лайка, като оставите пликчетата да се варят в продължение на 20 минути, след което охладете. Смесете го с чаша кисело мляко и нанесете сместа върху чиста и влажна коса. Оставете маската да преседи 30 - 60 минути, след което изплакнете обилно с вода. Киселото мляко ще овлажни косата в дълбочина и ще я направи мека.
Блондинките могат веднага да видят косата си изсветлена с половин тон, а брюнетките ще се насладят само на лек светъл акцент.

Лайката се съчетава чудесно и засилва ефекта си с редица други естествени съставки за изсветляване на косата.

Експресен изсветляващ домашен спрей с лайка
Смесете чаша силен чай от лайка със сок от няколко лимона и една чаена лъжичка бадемово или кокосово масло. Изсипете сместа в чиста бутилка със спрей накрайник. Пръскайте от спрея преди да излезете на слънце. Фокусирайте струйката върху области, които искате да оцветите по-съществено. За разлика от изплакването с лайка, комбинацията от лимон и лайка може да доведе до забележими резултати, дори и на брюнетки, само за един ден.

Kozmetikata.com