Диети и фитнес

Инулин за стройна фигура и ниско кръвно

  • 21.07.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Диети и фитнес, Инулин за стройна фигура и ниско кръвно

Диети и фитнес, Инулин за стройна фигура и ниско кръвно

Стройната ни фигура се нуждае от много грижи – спорт, полезна храна, хранителни вещества, които се грижат за нея. Тук ще се спрем на инулина - вид фибра с различни свойства и доказани положителни качества.

Инулинът е вид фибра с пребиотични и засищащи свойства. Той е сбор от полизахариди, които отделят фруктоза при храносмилането, като стимулират чревната микробиология.

Едно от свойствата му у да намалява апетита. Като фибра прекарва повече време в стомаха, като намалява чувството за глад.

Въздейства върху метаболизма на липидите. Храните богати на инулин, намаляват образуването на липиди в черния дроб, като по този начин се влияе и върху трупането на мазнини в цялото тяло. Инулинът изхвърля мастните киселини и захарите от организма още преди да преминат в кръвта и да се натрупват в тъканите. Инулин се препоръчва за хора, страдащи от затлъстяване и диабет.

Освен тези свойства, инулинът е естествен пребиотик, който стимулира чревната флора и растежа на здравословни бактерии, като например бифидобактериите. Този механизъм стимулира имунната защита. Той участва в естествения синтез на витамини от група B, които имат значителен ефект върху храносмилателната система, процеса на хемопоеза и повишаването на човешкия имунитет.

Инулинът има важна роля за подобряване на увредената лигавицата на стомашно-чревния тракт. Той спира ерозивно-язвения процес на стомашната лигавица, причинен от стомашния сок или пикантните храни.
 
Освен това инулинът помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и високото кръвно налягане, снижава отлагането на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове.

Последни изследвания показват, че инулинът влияе положително и на болести на опорно-двигателния апарат като остеопороза, артрит, артроза, остеохондроза, подагра, и т.н.

Освен с храната (съдържа се в грудките на някои зеленчуци и растения – земна ябълка, гулия) инулинът може да се приема и като хранителна добавка, която може да бъде под формата на капсули или на прах.

Витапектин Инулин - 100% натурални фибри
Натурален пребиотик от VitaPectin! Стимулира добрите бактерии в храносмилателната система! Намалява токсичните метаболити. Действа против запек. Намалява чернодробния холестерол и триглицеридите. Понижава кръвното налягане и нормализира нивата на кръвната захар. Подобрява липидния метаболизъм при пациенти с Диабет Тип 2. Подобрява абсорбцията на минералите в организма.

Kozmetikata.com