Диети и фитнес

За и Против бебешката диета

  • 19.05.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Диети и фитнес, За и Против бебешката диета

Тази необичайна диета не е от вчера. Още преди няколко години по нея бяха увлечени множество холивудски звезди. Често се спряга като диетата на Лейди Гага, Дженифър Анистън, Гуинет Полтроу и Рийз Уидърспун. В осноата и седят бебешките пюрета, а самата тя има много разновидности.

Идеята на диетата е да се замени висококалорийната храна с малки порци лесна за усвояване храна. Около 14 бурканчета бебешки пюрета набавят дневната калорийна нужда на възрастен човек.

Повечето бебешки пюрета са без глутен, обогатени с витамини, с ограничени мазнини, сол, захар и без консерванти. Т.е. бебешките пюрета от една страна са полезни, от друга - количеството им не може да те накара да преядеш, а чесно казано и вкусът им... Едно бурканче бебешко пюре обикновено съдържа не повече от 100 ккал.

От друга страна бебешките пюрета са бедни на фибри, калций и витамин D и няма как да покрият нуждите от тези важни хранителни вещества при възрастните и за това към тях е добре да се добави поне едно основно хранене, като за възрастен.

От тук идват и разновидностите на диетата. Някои ядат само бебешка храна. Други я използват като храна за между основните ястия. Ние сме привърженици на третия вариант - бебешки пюрета (предимно плодови и зеленчукови) през деня, а вечерята - непременно голяма салата с нетлъсто месо, паста или нещо друго за душата, но без преяждане.

Ако имате спешна нужда от сваляне на няколко килограма, може да изкарате няколко дни или седмица само на бебешки пюрета (до 3 кг за седмица се свалят), но не бива да прекалявате с този режим. При някои хора ефектът от бебешките пюрета е обратен. Тази диета трябва да се съобрази с метаболизма и начина на живот.

Kozmetikats.com