Диети и фитнес

Течната диета - "за" и "против"

Диети и фитнес, Течната диета -

Тази диета има колкото почитатели, толкова и противници. Факт е, че с нея се свалят килограми, но и че докато я спазвате сте вечно гладни, нищо не се яде - само се пие.

По време на диетата трябва да се приемат течности на всеки два часа, като изборът на напитките е ограничен. В течната си диета може да включите вода, домашно приготвени супи (за предпочитане пасирани), сокове от плодове и зеленчуци.

Диетата може да продължи 2, 7 или 21 дни, като създателите на този режим твърдят, че при стриктното му спазване се свалят около 10 кг.
След 21-вия ден е необходимо специално захранване, докато организмът, отново привикне да приема твърда храна.

Какво да се пие за един ден, като течностите се приемат най-много през 2 часа:
1200 мл вода; 900 мл билков чай; 400 мл зеленчукова супа (може да включва: бобови растения, моркови, краставици, целина, маруля, зеле, картофи, цвекло, тиквички, повече зеленолистни зеленчуци и домати); 900 мл плодови и зеленчукови сокове, може да са разредени с вода.

Предимства
Чрез диетата се облекчава работата на стомаха и храносмилателната система. Но тъй като тя е бедна на белтъчини, мастни киселини, целулоза и други полезни вещества, по време на спазването й е добре да се приемат хранителни добавки, съдържащи ензими и прочистващи формули с билки. Диетата действа детоксикиращо. Отличава се с добро количество на приетите витамини чрез плодовите и зеленчуковите сокове. Тя не е подходяща за хора с бъбречни и сърдечно съдови проблеми.

Недостатъци

Намален прием на жизнено важни вещества - белтъчини, фибри, мастни киселини - отслабвате не само вие, но и организмът ви. След спазването й е необходимо специално захранване, така че мъките по гладуването не са само 21 дни, а и повече. Някои диетолози са на мнение, че в дългосрочен аспект спазването на подобни диети може да увеличи мазнините в човешкото тяло и да задълбочи проблемите с наднорменото тегло, защото повечето  повечето от свалените килограми ще се дължат на загубата на течности и мускулатура. По този начин в края на 21-дневния режим отслабващите ще тежат по-малко, но въпреки това относителното съдържание на мазнини в тялото им ще бъде по-голямо от преди - поради загубата на мускулна маса.

Kozmetikata.com