Диети и фитнес

Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ

да внесем в българското Интернет пространство яснота по темата
Диети и фитнес, Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ

Диети и фитнес, Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ

Диети и фитнес, Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ

Диети и фитнес, Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ

Диети и фитнес, Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ

Диети и фитнес, Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ

Безкрайно много се изписа по форуми и блогове каква ли не информация относно овесените трици (англ. Oat Bran). Главната ни редакторка получи разрешение от родното издателство на третата книга на д-р Дюкан "Чудото на овесените трици" да използваме материали от нея, за да внесем в българското Интернет пространство нужната яснота по темата.

На пръв поглед овесените трици нямат впечатляващ търговски външен вид. Цената им е изключително ниска - около 1,50 лв за 200 грама или за приблизително 20 супени лъжици. Седейки на щанда в магазина без ярка опаковка, на която с големи букви да пише "5 килограма за 10 дни" е възможно изобщо и да не ги забележите.

Какво се случи?
Какво се случи, че тези слабопознати у нас и трудно откриваеми до миналата година малки овесени люспички, днес неминуемо стават тема на разговор във всяка женска компания и присъстват на диетичните щандовете на почти всички магазини (поне в София е така).

Всичко започна с набирането на популярност на книгата на френския доктор Пиер Дюкан – "Как да отслабнем завинаги". 

Овесените трици се произвеждат от обвивката на овесените зърна (както Дюкан ги нарича "те са селската риза на овеса"). Познати са на човечеството от векове, но до сега никой не беше сядал да обобщи цялостно тяхната полезност върху всички системи на организма.

Иначе кардиолозите ги признават,  категорично като ги наричат "храна за сърцето" и позволяват на търговците да напишат това на опаковките.

Диетолозите изтъкват ролята на фибрите съдържащи се в тях за забавяне усвояването на захарите.
Онколозите откриха, че влакнините в тях предпазват от рак, а гастроентеролозите ги препоръчват с цел подобряване ритмиката на изпразване на червата.

Въпреки това, широката публика винаги е смятала овесените трици за бедни на вещества отпадъци от производството на овес, предназначени за храна на конете.

Защо тогава Дюкан ги нарича чудо?
Онова, което придава на овесените трици този особен статут, е обстоятелството, че те преминават през целия храносмилатлен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки нa всички химически и физически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, изиграват чудотворната си роля и сътворяват прословутото чудо, включено в заглавието на книгата на Пиер Дюкан.

Основното оръжие на овесените трици са разтворимите им влакнини. За разлика от влакнините в останалите растения и зърнени култури, тези в овесените трици попиват, задържат и залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт.

Ако поставим в една чаша с вода овесени трици, а в друга пшенични например, ще забележим разликата след десетина минути. В чашата с овесените трици ще се е получила кашава смес (под микроскоп една капка от сместа прилича на мрежа от алвеоли, в които е затворена водата), докато пшеничените трици ще сa се утаили на дъното. При това експериментът е със същия резултат дори ако разтворът е сладък, солен, кисел ...

Влакнините и плененият от тях товар преминават през 10-12 метра тънко черво, което ще се опита, но без особен успех, да изтръгне хранителния сок. А когато достигнат дебелото черво за извличане на хранителни вещества и калории вече е трудно да се говори. По този начин калориите, пленени от алвеолите на овесените трици напускат организма. В това се състои и чудодейната им роля – роля на лепкава гъба, способна да предотвратява преминаването на част от хранителните вещества в кръвта.

По отношение на свръхтеглото овесените трици действат в три наосоки:
- като отнемат едно, макар и неголямо количество калории, те намаляват калорийното съдържание на поетата храна
- като увеличават обема си средно 30 пъти, те засилват усещането за ситост
- лесно се поддават на обработка и от тях могат да се направят безкрайно много здравословни и вкусни ястия и десерти

По отношение на сърцето и кръвоносната система овесените трици по естествен начин, като метла, без лекарства намаляват нивото на лошия холестерол. Холестеролът е вещество, което задръства всички артерии и най-вече коронарните сърдечни артерии, чието запушване води до инфаркт или гръдна жаба.

Масово е разпространена погрешна теория, че високото ниво на холестерола е характерно само за възрастните хора. Истината е, че няма възраст, която да е защитена. Холестеролът се натрупва в артериите ни така, както плаката по зъбите и не се интересува от възрастта или пола ни. Добре е всеки човек от 25 до 45 годишна възраст на всеки пет години да проверява нивото на холестерола си, а след 45 години веднъж годишно. Естественият отговор на организма по отношение на лошия холестерол е добрият холестерол. За да поддържаме високо нивото на приятелския холестерол е необходимо да консумираме риби, да пием 1-2 чаши вино дневно, да правим физически упражнения и главно да спрем да пушим.
Консумирани редовно и в достатъчно количество, овесените трици също могат да намалят холестерола от животински произход с 15% - намаление почти равно на постигнатото от някои създадени за целта медикаменти.

По отношение на диабета овесените трици имат свойството да забавят проникването на захарта в организма. Смесени с бързите захари, овесените трици намаляват скоростта на придвижването им в храносмилателната система и на проникването им в кръвта. В средата на корема си всеки от нас има орган наречен панкреас. Той има функцията да отделя в кръвта хормона инсулин щом кръвната захар надмине 1 грам на литър. Задачата на инсулина е да прогони глюкозата от кръвта и да я изпрати към мускулите (които да я складират за текущи енергийни разходи) или към черният дроб (където се натрупва в резерв като гликоген).
Панкреасът на диабетиците и на хора редовно прекаляващи с консумирането на богати на захар храни е по-крехък и уязвим. Той не понася глюкозата и реагира енергично на присъствието й в кръвта, като започва бурно да произвежда големи количества инсулин. С течение на времето тази дейност уморява и изтощава панкреаса. Тук на помощ могат да се притекат триците, като от една страна забавят преминаването на захарите през храносмилателния тракт и прехвърлянето им в кръвта. А от друга страна, пленили със своята фина и лепкава мрежа бързите захари (трапезна кристална захар, сладкиши, захарни изделия, шоколад ...), триците успяват да  ги отведат "опаковани във влакнини" по пътя им навън.

Дозировката на консумиране на овесени трици при профилактика или лечение на диабет според д-р П. Дюкан е различна. За оптимални резултати той препоръчва 1 супена лъжица сутрин, 2 на обед и 2 вечер, като ги консумирате по време на ядене, за да се смесят добре с храната.
 
Месечен разход около 6 лв. – за да бъде тялото ви здраво, а фигурата елегантна.
Една опаковка от 200 грама (най-разпространените) съдържа приблизително 20 супени лъжици. Консумирани по 3 лъжици дневно (стига да не сте на първата ударна фаза от режима на Дюкан) овесените трици от едно пакетче – 1,50 лв. би трябвало да ви стигнат за около 1 седмица.

Препоръчителна дозировка по време на режима на Пиер Дюкан.
Най-лесно ще запомните дневната дозировка по следния начин:
През първата-ударна фаза – 1 супена лъжица, през втората - смесената фаза се препоръчват - 2 супени лъжици дневно, а през третата - задържаща - 3 лъжици и през четвъртата - окончателно стабилизираща фаза - 4 лъжици

Улесняващо е ако ги залеете с леко топла вода така, че водата да ги покрие половин до един сантиметър, в зависимост от количеството трици. Оставете триците поне за 5-10 минути (ако ги забравите за няколко часа, не се притеснявайте вкусът им става още по-невероятен) и едва тогава ги разбъркайте с кисело, прясно мляко (ако сте на ударна или смесена фаза задължително с 0,1% масленост – вече има много такива марки, например - Герма, Култура, Верея, Роса ... *) или други млечни произведения, като извара или плодово мляко (което у нас обезмаслено все още не се предлага). През третата и четвъртата фаза е възможно да "отпуснете колана" като консумирате не само обезмаслени, а и нискомаслени млека (нпр. 2% кис. мляко Боженци, Сердика ...) и други млечни продукти. 

*Статията има за цел да информира. Редакцията не носи отговорност за достоверността за процентното съдържание масленост в изброените марки мл. продукти.

Специални благодарности на фирма ЛОМА ЛИНДА/VITALIA за предоставените материали, вносител на висококачествени овесени трици от Германия.

 Даниела Цонева
www.Kozmetikata.com


СУПЕР ХРАНИ - В ИМЕТО НА НАШЕТО ЗДРАВЕ в онайн магазин shop-4health.com.
Зелена елда, зелен ечемик, кралска елда, фин зелен овесmnogo polezni
Откакто научих за тях ги ям постоянно, даже на работа и на морето си ги носих. Купувам си кисели млека с 0,1% и ги смесвам. Много ме кефи вкуса им, като попарата на баба с хляб и кисело мляко. Пробвайте.
И ние сме се заразили, вкъщи всички ги ядат. Настъпва истерия ако някой е забравил да купи и са свършили. Обаче аз харесвам тези с едрите люспи. Ситните - тез на които пише - фини - са ми доста неприятни.
statiata e mnogo dobra. Bravos! Niama nyjda da si kypyvate Dykan.
losho li ako se qde pove4e ot 300grama trici na den (think)
da komentara koito ste podgotvili e dosta qsen i iz4erpatelen .pozdravleniq samo se nadiqvam s tazi udarna doza koiqto spomenavate da svali niqkoe kilo .
i ako e vazmogno da spomenete naistina za po gladnite kolko e pozvoleno da se hapva i koga
#8 Трици или "Хаджидрагановите къщи" - изберете сами!
11/02/2010 22:29
от Nelsona Намирате този коментар за неуместен?
Човек трябва да прояви доста воля за да се храни с трици и други подобни.Четейки материала и гледайки рекламите на "Хаджидрагановите къщи" и "обилното меню" на "Хаджидрагановите изби", се чудя колко ли хора устояха и не "побегнаха" към хладилника!
Материала е много полезен! Желая на всички успех и воля в борбата с килограмите!
#9 количество
25/03/2010 13:33
от Наси Намирате този коментар за неуместен?
Д-р Пиер Дюкан препоръчва по 3с.л. овесени трици на ден.
#10 oveseni trici
14/06/2010 17:53
от valina Намирате този коментар за неуместен?
pomagat li ovrsrnite trici naistina za otslabvane
#11 4ydesni
25/06/2010 22:51
от dela popova.11noemvri2009 Намирате този коментар за неуместен?
statiata e prekrasna - a tricite polezni
#12 oveseni trici
27/06/2010 23:12
от marhelka Намирате този коментар за неуместен?
наистина ли помагат за вталяване????
#13 oveseni trici
02/07/2010 10:21
от teodora petrova Намирате този коментар за неуместен?
Ot izvastno vreme zakusvam samo s oveseni trici s kiselo mlqko,chuvstvam se zasitena i mislq che apetiata mi e ponamalql..mnogo sum dovolna ot tqh.Opitaite gi edvali shte izgubite neshto... nai-mogo DA izgubite kilogrami
#14 oveseni trici
06/08/2010 15:41
от ralica Намирате този коментар за неуместен?
neznam dali zaradi tricite ili zaradi ogranichavaneto ot hranata no otslabnah.
#15 oveseni trici
10/08/2010 13:53
от dora 10/08/2010 13:49 Намирате този коментар за неуместен?
Ot mesez Mart ypotrebqvame oveseni trizi s majami i sme mnogo dovolni.Nisnto nqma da zagybite ako gi ypotrebqvate redovno.Statiqta e mnogo polezna.
#16 Овесени трици
01/09/2010 10:44
от Деси Намирате този коментар за неуместен?
От месец ям овесени трици и не съм отслабнала нито килограм. Ям ги сутрин - 2 с.л. овесени трици примесени с 1 с.л. смляно ленено семе и нискомаслено кисело мляко. Друго не закусвам. През останалото време от деня се съобразявам какво ям и въпреки това не съм отслабнала нито грам.
#17 по темата за триците
10/09/2010 10:48
от Валя Намирате този коментар за неуместен?
Триците наистина са полезни,но който има здрав стомах.При язва не е желателно да се употребяват.
#19 по темата трици
02/11/2010 19:15
от ш Намирате този коментар за неуместен?аз съм много доволна от триците,и смятам да не ги спирам.Но се ограничавам и от другите храни.Сладко не ям,а ходя на фитнес за да се стегна

#20 полезни трици
02/11/2010 19:18
от ш Намирате този коментар за неуместен?
аз много съм доволна от триците.Ям ги с кисело мляко и мед
ходя на фитнес и се ограничавам от сладкото.
И аз ги вземам от 10 дни, по 3-4 лъжици на ден. Въпреки, че ям сладко, даже малко повече в последно време, свалих близо килограм. Супер са.
az sashto konsumiram trici haresvat mi.No imam edin vapros dali pomagat pri diabetici,i pri karcinom na pankreasa.Blagodarq predvaritelno!
#23 трици
18/01/2011 10:41
от дида Намирате този коментар за неуместен?
от 01.03.2010 ограничавам храната-не ям сладко,внимавам как комбинирам храните -изключила съм сладкото,картофите ,ориза ,хляба ,в количествата не се ограничавам досега съм свалила 20 кг. като последните 3 месеца съм в застой а в началото когато ядях и трици за закуска в продължение на 5 месеца мога да кажа че свалях доста бързо,но в един момент ми писна от тях,незнам на мен ми бяха доста безвкусни
#24 трици
18/01/2011 11:38
от Петър Намирате този коментар за неуместен?
полезно и сяда ефтино.
Az iam po edna supena lujica na den, zashtoto sum na bezvuglixidratna dieta. Tova kolichestvo dostatuchno li e da mi deistvat blagopriatno na peristaltikata?
zdraveite| da vikaja 4e tricite deistvat s dietata na Pier Dukan az ia pazih samo fdve sedmici isega ne moga da se poznaia ,vajana e kombinaciata hora probvaite ,ot godini se opitvam da otslabna i otkrih dietata na Dukan , otslabva se kato se qade ne si spestiavaite iadene ,mnogo barzo 6te doide efekta jelaia i uspeh
mnogo sa vkysni i mnogo polezni ne se otkazvaite ot tqx ako iskate da se zaglejdat majete po vas.ne samo figyrata no i kojata stava mnogo gladka i sveja.yspex na vsi4ki dami
#28 za tricite pomagaite
07/07/2011 19:14
от Na Намирате този коментар за неуместен?
Zdr q mi kajete ot kde si gi kupuvate tuk cheta imalo edro smleni i sitni .Online moje li da se zakupqt .Blagodarq
Пробвайте кисело мляко,овесени трици и канела, много е вкусно и в същото време полезно!!!Може да потърсите в интернет колко е полезна канелата!!!
#30 за ов.трици
12/08/2011 18:41
от анонимен Намирате този коментар за неуместен?
защо се носи слух че ов.трици предизвикват преплитане на червата
#31 Ползата от триците за мен поне...
04/12/2011 08:28
от 5q Намирате този коментар за неуместен?
"Тръгнали с трици маймуни да ловят" Е, не знам за маймуните, но , ако е така - и аз съм маймуна, и мен "уловиха". Аз смятам да ги хапвам с цел "намаляване на холесерола" и понеже обичам сладко- да го подгоня по-бързо към "кафявата шпионка"
#32 има хора против триците
10/01/2012 17:34
от narcis Намирате този коментар за неуместен?
виждам че има хора, който не са доволни от триците и мислят, че не помагат. Добре! Вижте самата статия казва че те са много полезни и поне ако не получавате този ''чудотворен'' ефект за който говорят някой с отслабването, може да заменяте едно ядене с трици, едно то междините, сутрешна закуска или следобедна, може и вечеря! Поне 100% че бъде по ползотворно от някаква мазна баничка или каквато и да е било друг тип закуска или пак от една обилна вечеря ... и аз бих искала да ви кажа как ги правя:
1.-половин лимон
2.-половин портокал
3.-3с.л. мед (може и повече)
4.-към 4с.л. овесени трици
5.- 1малка чаена лъжичка пчелен цветен прашец (продава се на пазара при производителите на мед !! във почети всеки град има)но може и без прашец)
плодовете се изцеждат в шише 0,5л долива се с вода слагаме меда, но оставяме място и за триците, тръскаме много стабилно за да се разбие меда и накрая добавяме триците. много хубаво става и е идеално за сутришна закуска. Плодовете може да са всякакви по личен избор. Аз лично редувам плодове за да не ми омръзва.А относно пчелния прашец за повече инфо. напишете в google ''цветен пчелен прашец'' и ще ви излезе прочетете ще ви заинтригува!! Успех .
#33 практика
08/04/2013 10:33
от коняр Намирате този коментар за неуместен?
Коня си го храня с овес и съм много доволен от ефекта. Аз си хапвам пържоли и го яздя редовно.
Абонамент

От форума