Декоративна Козметика

Маникюрът - въпрос на себеуважение

  • 25.10.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Декоративна Козметика, Маникюрът - въпрос на себеуважение

Декоративна Козметика, Маникюрът - въпрос на себеуважение

Декоративна Козметика, Маникюрът - въпрос на себеуважение

Декоративна Козметика, Маникюрът - въпрос на себеуважение

Декоративна Козметика, Маникюрът - въпрос на себеуважение

Декоративна Козметика, Маникюрът - въпрос на себеуважение

Декоративна Козметика, Маникюрът - въпрос на себеуважение

1. Разкажи ни нещо за себе си:

Пламена:
Едва ли ще бъде интересно. Единствено искам да кажа, че много обичам работата си, тя ми доставя изключително удоволствие. Невероятен късмет е работата ти да е това, което обичаш да правиш.

2. Какви са модните тенденции в маникюра?

Пламена:
Жените предпочитат "удобен" маникюр – средна дължина, леко заоблени краища. Много рядко избират дълги нокти, защото е трудно да се поддържат в повечето професии.
Много актуални са всички нюанси на червеното – от аленото, през бордо до тъмните нюанси, близки до лилавото.
Предпочитани са и декорациите (все още).

3. Как да изберем подходяща форма и цвят на маникюра?


Пламена:
Най важно от всичко е ръцете да бъдат добре поддържани, така дори и без лак те ще изглеждат добре. А изборът на форма и цвят е абсолютно индивидуален. Правилата са прости – естествено е, че ако имате дълги пръсти, прекалено издължения маникюр ще направи ръцете ви да изглеждат твърде големи.

4. Маникюр според ситуацията:

Пламена:
За работа е добре да се заложи на средната дължина и на по-неутралните цветове. Ако седите дълго пред компютъра, например, дългите нокти ще ви причиняват неудобство, а и лесно ще се чупят.
Вечер може да изберете наситени и агресивни цветове, задължително съчетани с дрехата. Но ако на делова среща отидете с ярък и агресивно оцветен маникюр, едва ли ще вземат думите ви насериозно, по-скоро всички ще спират поглед върху ноктите.

5. Разкажи ни за декорациите?

Пламена:
Много са актуални. Аз лично предпочитам, когато клиентите знаят какво искат. Рисуването и декорирането на маникюра е любимо мое занимание. Подходящо е за всякакви ситуации, достатъчно е само да се изберат подходящи цветове и комбинации. Често дори, на пръв поглед невъзможни цветови комбинации, стоят чудесно на нечия ръка. Индивидуално е.

6. Напоследък е много популярна ноктопластиката. За или против си?

Пламена: 
За! Разбира се, когато жените имат проблемни нокти и това им създава комплекс, винаги имат право да се погрижат за добрия си външен вид (и вътрешен мир).
Важно е да се избере добър специалист, който да определи подходящата процедура и да я извърши. Необходимо е ноктопластиката да се поддържа от специалист на всеки 2-3 седмици. Акрилът, например, е по-добър, когато целта е удължаване на ноктите. Той се сваля много лесно. А ако е необходимо укрепване на естесвените нокти, по-подходящ е гелът. Той се премахва само с пилене. Съставките на продуктите са аналогични на тези в лаковете за нокти и така позволяват на нокътя да "диша". Дори понякога ноктопластиката може да се използва като терапия при заздравяване на чупливи нокти, като подпомага организма да произвежда повече кератин.

Важно:
Никога не сваляйте ноктопластиката сами!
Никога не слагайте ноктопластика ако имате гъбички по ноктите, така им създавате идеална среда да се развиват! Обърнете се към дерматолог, който да ви предпише лечение.


7. Какви специални грижи да полагаме за ръцете си през зимата?

Пламена:
Никога не бива да се забравя кремът за ръце. Най-добре да се нанася вечер.
Добре е да се консултирате с маникюриста и за масла и заздравители, подходящи за вашите ръце и нокти. Не ги избирайте сами, защото е възможно да си навредите.

8
. Гризането на ноктите е голям порок. Но за съжаление съществува като проблем при много жени. Има ли начин да се отърват от него?

Пламена:
Това е сериозно, да. Този навик може да доведе до възпаления. Има специални горчиви мазила и лакове, които могат да ви откажат от гризането.

9. Как да се грижим за ноктите си вкъщи?

Пламена:

- Ако никога не сте си рязали кожичките, най-добре не започвайте да го правите, само ги избутвайте. А ако наистина има нужда да се режат трябва да се използва ножичка. В никакъв случай резец!
- Ноктите се пилят само в една посока!
- Когато нанасяте лак е задължително да сложите основа, след това 2 пласта лак (за да не остават петънца) и непременно топ лак.
Топ лак се поставя задължително при декорация, защото много от тези лакове са на водна основа и падат много лесно.
- Полирането на ноктите не трябва да става по-често от веднъж седмично.

10. Ти се занимаваш и с педикюр. Кое е важното, за да изглеждат краката ни добре?

Пламена:
Моите наблюдения сочат, че жените посещават салон по-често, за да си направят педикюр (може би защото е по-трудно да го направиш сам), отколкото маникюр.
- За да изглеждат добре стъпалата и ноктите на краката е необходимо посещение при специалист веднъж месечно и редовно поддържане вкъщи – веднъж седмично.
- Пемза или пила се използва не по-често от един път в седмицата!
- Ноктите не трябва да се режат под формата на дъга, а в права линия, за да не се получава врастване. Поради тази причина е добре да носите удобни обувки.
- Колкото често мажете тялото си с крем, толкова често трябва да мажете и стъпалата.
-  Избирайте чорапи от естествени материи.
- Мазолите се премахват лесно. Аптечната мрежа предлага достатъчно продукти за това. Но не използвайте агресивни инструменти за премахването им.

Пламена Ненова - маникюрист
София
"Бели Искър" 2
тел: 846 21 31


Интервю на Гергана Кангалова с Пламена Ненова