Грижа за Тялото

Лазерна епилация

  • 10.03.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Лазерна епилация

Отдавна лазерната епилация в много страни по света вече не е най-модерното средство за обезкосмяване, а единственото. В Испания, Италия, Австралия, САЩ, Гърция, Дубай и др. на кола маската, бръсненето и епилаторите се гледа като на морално остаряли средства за обезкосмяване. Лазарната епилация, както и всичко останало в областта на козметиката се развива с бързи темпове. И ако доскоро притеснението, че не става за всички, най-вече за блондинките, беше на дневен ред, то вече не е.

Лазарната епилация става за всички! Какво обаче е добре да знаем преди да се подложим на нея, за да имаме най-добър ефект.

Основният принцип
Импулсът, който произвежда лазерът се улавя от меланина в косъма (пигмента, който придава цвета). Той превръща светлината на импулса в топлина и косъмът я отвежда до луковицата. Тя се загрява и буквало се пръска. Така косъмът бива унищожен.
 
Третирайте само растящите косми
Най-лесно могат да бъдат унищожени само космите в анагенна фаза на растеж или това са "младите коми", които сега започват да растат. В тялото ни има още два вида косми – в телогенна и в катагенна фаза – тоест "заспалите", които все още не растат и "мъртвите", които вече са се отскубнали от луковицата и са в процес на опадане. Те не могат да бъдат засегнати от импулса и съответно не мога да бъдат унищожени. Изводът е, че с една процедура лазерна епилация се унищожават само една част от космите в дадената зона. За оптимален резултат е добре да се направят няколко процедури.

Лазерна епилация при блондинки

При блондинките, задачата става още по-сложна, тъй като тяхната кожа и косми са светли. Следователно имат малко меланин, космите им улавят и задължат по-малко енергия. Ето защо е необходима висока мощност на лазера. Високата мощност обаче загрява силно не само косъма, но и повърхностният слой на кожата – епидермиса, тоест  е възможно да се получи изгаряне на кожата. За да се предотврати това апарати, като Gentle Lase Pro работят с едно от най-прецизните видове охлаждане DCD, или т.нар. криоспрей, патент на производителя Syneron Candela, който охлажда епидермиса до -70 градуса. Това практически свежда риска от изгаряне на кожата до минимум. Въпреки това, ако имате притеснение най-добре е да направите процедурата при специалист.

Преди процедурата
Винаги бръснете зоната поне 24 часа преди процедурата косъмчетата трябва да са напълно поникнали. Използвайте единствено самобръсначка. Целта е косъмът да е видим, за да може да бъде засегнат от импулса. Никога не правете кола маска преди лазерна епилация. При колата косъмът се отскубва от основата и не може да бъде засегнат от импулса на лазера. В този случай ще трябва да изчакате поне две седмици преди да направите епилация. Не ползвайте епилатор или пинсета, поради същите причини.

Kozmetikata.com