Грижа за Тялото

Какаовото масло с овлажняващ ефект

  • 07.03.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Какаовото масло с овлажняващ ефект

Добре известен фак е, че повечето жени обичат шоколад. Ясно е и, че тъмният шоколад може действително да бъде здравословно лакомство, защото съдържа много антиоксиданти. Но знаете ли, че какаовото масло от което се прави шоколад и се извлича от какаовото семе, има силни овлажняващи свойства?

Какаовото масло е отлично овлажняващо средство, използвано в професионалната и домашната козметика за омекотяване и еластичност на кожата. Чистотата на продукта и естественият му произход го прави подходящо за използване и от бременни. Лосионите и маслата, съдържащи какаово масло се използват в ароматерапевтични масажи, за да създадат чувство на релаксация и добро настроение. Особено подходящи са за намаляване на стриите по кожата и достигане на "копринен ефект" при докосването й.

Проучвания показват, че втриването на какаово масло в кожата може да намали стреса, някои атритни симптоми и да повиши имунитета. Препоръчва се за третиране на кожни проблеми като екзема и дерматити.

Как да го ползваме
Загрейте маслото до температура, близка до тази на тялото и го нанесете върху кожата с кръгови движения. То се абсорбира от нея почти веднага. Изключително подходящо е за чувствителна кожа, тай като естествено подхранва кожата и помага за задържане на влагата в нея.
 
Любопитно
Учени в Япония открили, че полифенола, съдържащ се в какаовото масло, спира растежа на раковите клетки.

Kozmetikata.com