Грижа за Лицето

Терапии против петна по кожата

Грижа за Лицето, Терапии против петна по кожата

Досадните петна изникват винаги неканени и се задържат по кожата досадно дълго. Те са един от най-сериозните и често срещани проблеми, засягащи най-вече по-зрелите или чувствителни кожи.

Причините за появата им могат да бъдат различни - бременност, натрупване на мъртви клетки, хормонални проблеми, употреба на противозачатъчни средства, напредналата възраст, излагане на солариум или на слънце. Как да се избавим от тях попитахме Д-р Сияна Живкова, специалист дерматотолог-венеролог в клиника "Jewel Skin" в София.

Д-р Живкова, какво представлява фотостареенето?
- При неправилно излагане на слънце, кожата се изсушава, след което настъпва удебеляване на роговите клетки ,увреждат се еластичните влакна и се провокира образуването на бръчки. Кожата, непощадена от слънцето, става груба, суха, с неравен тен и състарена.

Кои са най-честите места, на които се появяват петната?
- Това са лицето, шията, деколтето и ръцете, като най-изпъкналите зони са най-рискови: скули, нос, ушни миди и гръб.

Безвредни ли са начините на лечение?
- Да, безвредни са, но разбира се има и изключения при които не могат да бъдат прилагани като например: открити рани по повърхността на кожата, туморни образувания по кожата, лупус, псориазис, уртикарии, витилиго и бременност.
Съществуват пигментации, които са придобити от последното лято и се повлияват при третиране по-лесно. Има и такива, които са дългогодишни и при тях се прилага многократно въздействие с различни терапевтични методи.

Кои са най-новите ефективни методи за премахването на петната?
- Използват се различни методи в различните слоеве на кожата. Най-новият метод, който препоръчвам е терапията ,,Intraceuticals opulence’’. Тя представлява кислородно проникване в дермата с помощта на апарат с постоянно хипербарно налягане на активни избелващи съставки и хиалуронова киселина. Уникалното при тази процедура е, че е абсолютно безболезнена за разлика от химичните пилинги.Терапията има и хидратиращ ефект. Повлиява пигментациите в дълбочина.
Друг метод за борба със слънчевите петна е IPL - терапията чрез интензивна пулсова светлина. Тя е неинвазивна и неаблативна процедура, която използва високоинтензивни пулсови честоти от видимия спектър на светлината с цел подобряване състоянието на кожата, както и за лечение на различни съдови лезии - пигментации,бръчки, розацея, подмладяване на лицето, както и за трайно обезкосмяване. Системата функционира на принципа на лазерните технологии, но се различава от тях по това,че използват различни дължини на светлинните вълни. Предимствата на този метод е, че пациентът не се откъсва от ежедневните си занимания, може да провежда терапията в обедната си почивка и да се върне незабавно на работа.
Третият метод на лечение е с депигментиращ пилинг, който се бори с петна от хормонален произход, пигментации, както и белези от акне.Той представлява бърз депигментиращ метод, който не предизвиква пилингов ефект, но действа на съответното ниво на кожата, в което са възникнали проблемите, довели до пигментирането (петната). Изключително ефективен е и обикновено са достатъчни 1-2 процедури. Периодът на дискомфорт при процедурата трае между 5-8 дни, когато е задължително използване на висок фактор слънцезащита-SPF 50+ и хидратиращи маски и кремове.

Кога е най-подходящото време за осъществяването на процедурите?
- Според прилаганите терапии е различно. Важно условие е да няма излагане на пряка слънчева светлина, за това по-благоприятно е да се прави есента и зимата. Депигментиращ пилинг може да се прави целогодишно.

Kozmetikata.comКлиника по естетична дерматология Jewel Skin
Адрес: гр. София 1007, бул. "Арсеналски" 125
GSM: 0884 070 748
http://www.jewelskin-clinic.com