Грижа за Тялото

Първа част

Кожата през зимата - 10 мита

  • 09.11.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Кожата през зимата - 10 мита

Грижа за Тялото, Кожата през зимата - 10 мита

Грижа за Тялото, Кожата през зимата - 10 мита

Грижа за Тялото, Кожата през зимата - 10 мита

Грижа за Тялото, Кожата през зимата - 10 мита

Грижа за Тялото, Кожата през зимата - 10 мита

Най-добрите експерти в областта на грижата за кожата описват десет от големите заблуди, на които несъзнателно се поддаваме, когато навън е студено.

Мит: Колкото е по-гъст крема, толкова по-лесно хидратира
Истина: "Плътната консистенция не гарантира оптимално овлажняване", обяснява Анет Кинг от International Dermal Institute. "Прекалено голямата доза липиди може да "залепи" мъртвите клетки и да направи кожата по-безжизнена. Кинг предлага преди нанасянето на крема да използваме серум, за да се задържи влагата
. Специалистът по грижа за кожата Соня Дакар също потвърждава: "Серумът е много лек, тъй като съдържа супепконцентрирани ингредиенти – идеално за абсорбиране".

Мит: Ако небето е притъмняло, то може да не използваме слънцезащитен крем
Истина: Независимо от това, че UVB-лъчите са намалили силата си, SPF-защита трябва да се нанася целогодишно. Въпреки, че небето е мрачно, ние продължаваме да сме подложени на въздействието на UVA-лъчите, което предизвиква преждевременни бръчки
.
С настъпването на студовете и сухото време, открийте ежедневен овлажняващ крем с широк спектър на защита и SPF 15 (или по-висок) за хидратиране и защита от вредните лъчи. "Можете значително да усилите предпазването от въздействието на ултравиолетовите лъчи, като използвате богат на антиоксиданти серум под хидратиращият крем", обяснява Шерил Бурхес.

Мит: Ако имате мазна кожа, можете да не я овлажнявате
Истина: Сухият студен климат въздейства неблагоприятно на всички типове кожа – даже на мазната. И без допълнителна защита, бариерните функиции (които помагат да се борим със замърсяването и другите вредни въздействия) започват да отслабват
.
Ако имате много мазна кожа, можете да опитате гел-крем или лосион. За комбинирана кожа използвайте различни видове хидратиращи кремове за всяка област – лека формула за Т-зоната и по-плътна за бузите и скулите. 

Мит: Ексфолирането през зимата провокира силно люспене на кожа
Истина: "Лющенето на кожата фатически се явява призина за рязко клетъчно обновление, тоест помагате на новите клетки да заменят старите", обяснява Кинг.
Ключовият момент през зимата е редовното пълно хидратиране с маски, тъй като от лющенето кожната бариера отслабва.
Дакар добавя: " Ексфолиращите средства, основани на ензими, дават добър резултат, без да травмират кожата".

Мит: Голямото количество балсам за устни предотвратява напукването им
Истина: Само ако това е "правилният" балсам. Някои от най-общите ингредиенти за балсами могат да презивикат обратния ефект. Минералните масла (вазелина) създава  изкуствено слой върху устните, от което кожата автоматично спира производството на липиди.
Ароматизаторите и оцветителите могат да изсушат устните. Кинг предлага да подбираме балсами с натурални масла, например масло от шеа или какао. "За да предотвратите леспенето, нанесете малко скраб за лице на влажни устни, внимателно масажирайте и след това нанесете балсам", съветва тя. Изчакайте до пролетта, когато отново ще започнете с иползването на любимите блясъци и червила с устойчиви формули, които изсушават устните.

Очаквайте продължение...

Kozmetikata.com