Грижа за Тялото

Бели петна по кожата на тялото и лицето

  • 25.09.2018
  • Автор: Деси Исаева
Грижа за Тялото, Бели петна по кожата на тялото и лицето

Грижа за Тялото, Бели петна по кожата на тялото и лицето

Ако започвате да откривате малки бели точки по гърдите, бедрата си и други части на тялото си, не се паникьосвайте. Това вероятно е в резултат на състояние, наречено идиопатична гутатна хипомеланоза (IGH), придобита доброкачествена левкодерма (локализирана загуба на пигментация на кожата), често описвана като малки, бели петънца или бели лунички. Тази безболезнена депигментация може да се появи по цялото тяло - на гърдите, краката, ръцете, както и надруги изложени на слънце области, като лицето, шията и раменете. Този проблем е съвсем различен е от виталиго!

Белите петънца обикновено са с размери от 1 до 3 мм (до 10 мм) и се появяват първо на краката, преди да преминат към други части на тялото.

IGH не е свързано с витилиго, при което клетките, произвеждащи меланин, наречени меланоцити, умират или не са в състояние да функционират правилно и вече не образуват меланин.

Все още не е напълно известно какво точно причинява IGH. Предполага се, че петънцата се появяват в следствие на естественият процес на стареене. Кожата губи пигмент чрез постепенно намаляване на меланоцитите, подобно на косата, която губи пигмент по време на процеса на стареене и става сива или бяла. Друга теория твърди, че състоянието се причинява от увреждане от слънцето или е свързано със себорейна кератоза.

Появата на нежеланите бели петна не са опасни, не са причинени от травма или инфекция, нито показват повишен риск от рак на кожата. Може да има генетична връзка, тъй като бели петна често се наблюдават при членовете на едно и също семейство.

Те се появяват в края на 20-те и началото на 30-те години предимно при жените, но може да се наблюдават и при двата пола. Забелязват се най-вече когато кожата е потъмняла в следствие на излагане на слънце, с други думи при наличие на тен.

Въпреки, че петната са безопасни, още когато ги забележите е добре да се консултирате с дерматолог, за да изключите други състояния като витилиго; pityriasis alba (състояние на кожата, обикновено срещано при деца и младежи, изразяващо се в кръгли или овални бели петна по лицето, шията и горната част на ръцете); или на гъбична инфекция, характеризираща се с белодробни макули, петна и лющене.

Ако се окаже, че имате Идиопатична гутатна хипомелоза, станете по-усърдни при използването на слънцезащитни продукти. Избягвайте силния тен, който ще подчертае контраста в пигмента и може да предизвика други макули.

Според повечето лекари при това състояние не е необходимо лечение. Въпреки това подходящи терапии са: криотерапия; дермабразио или микродермабразио; фототерапия; химически пилинг и др. Те се използват терапевтично, за да стимулират меланоцитите в проблемните зони. Някои от тези терапии обаче, могат да причинят зачервяване и хиперпигментация.

Природни лечения за IGH
Свеж джинджифил. Сокът от джинджифил увеличава притока на кръв към депигментираните области. Може да се смесва с лимонов сок и вода за подобряване на състоянието на кожата. Директно върху проблемните зони може да се нанася и като паста.

Сок от зеле. Смята се, че сокът от прясно зеле, използван като напитка или прилаган локално върху кожата, помага за това състояние.

Смокини и орехи. Редовно консумиране на смокини и орехи, които са богати на антиоксиданти се борят с уврежданията, причинени от слънчевите лъчи и фотостареенето се спрягат за един от методите за намаляване на петната. Най-вероятно това се дължи и на противогъбични свойства на орехите, антиейдж действието, дължащо се на хранителни вещества, като витамини B, които са чудесни за кожата и антиоксиданти за регенерация и еластичност на кожата. Те също така повишават кръвообращението, което носи кислород и хранителни вещества към клетките на кожата.

Чисто козметично, ако визуално това състояние ви притеснява, може да използвате камуфлажен грим.

Kozmetikata.com