Грижа за Тялото

Истините за целулита – да го приемем или не

  • 22.06.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Истините за целулита – да го приемем или не

Стандартите за красота се променят. Въпреки това стегнатото и гладко тяло си остава винаги харесвано. Но и при активно спортуващите дами се среща един проблем и това е целулита. Борбата с него е винаги актуална. Въпросът е: струва ли си? Експерти в областта коментират проблама, както и какво може (и не може) да се направи за него.

"Целулитът е изключително често срещан при жените, засяга до 90% от тях и приблизително 10% от мъжете", казва Стивън Т. Грийнбърг, пластичен хирург от Лонг Айлънд. Целулитът се смята за нормален от мнозина и се свързва обикновено с наднорменото тегло. Но положението е малко по-сложно от това. Целулитът всъщност е причинен от влакнеста тъкан, която лежи под кожата ви, това не е просто натрупване на мазнини, а структурата на мазнината, дори и тя да е съвсем малко.

Генетична предразположеност
Ако имате целулит, можете да благодарите на вашата ДНК. Това е и причината само 10% от мъжете имат целулит. Оказва се, че повечето жени имат целулит поради начина, по който се изграждат телата ни. "Появата му е свързан с хормоните и начина, по който мъжките съединителни тъкани се създават в сравнение с женските", обяснява Маргарита Лолис, дерматолог от Ню Джърси. На по-високи нива на естроген мастните клетки реагират различно. С напредването на възрастта ни се повишава естрогенът, което изостря проблема.

"Мъжката съединителна тъкан е "по-преплетенаи гъста" от женската", обяснява д-р Лолис. "Докато женската съединителна тъкан не е толкова плътно оформена и има повече пространство, за да се промъкне мазнината".

И защо някои жени имат целулит на ръцете и корема си, докато други я получават само на задника и бедрата? Сигурно вече сте наясно: Генетика! Очевидно няма нищо, което да направите, за да промените гените си, така че няма нужда да използвате ценна енергия, за да се чудите защо някои хора имат целулит на определени места, а други не.

Все пак целулита е свързан с теглото ви.
Има погрешно схващане, че загубата на килограми е най-добрият начин да се отървете от целулита, но това е само частично вярно, казват експертите. Ако теглото на даден човек надхвърля нормалното, тогава загубата на килограми може да бъде от полза за намаляване на целулита. Но ако влизате в рамките на нормално тегло, дори и да отслабнете, вероятно няма да се отървете от него.

Здравословният начин на живот също няма пряка връзка с появата на досадния целулит. Тук визираме начин на хранене, отказване от алкохол и цигари...

Вярно е, че спортът и в частност някои упражнения могат да има някакъв ефект върху целулита, но той няма да изчезне като с магическа пръчка. Тъй като повечето жени забелязват целулита на краката и бедрата си, кляканията, карането на колело и посещаването Зумба има вероятност да помогнат. Но гаранция няма.

Дори и да не премахнат изцяло целулита, упражненията ще подобрят визията и тонуса на цялото ви тяло и определено ще изглеждате по-добре.

И някои кремове съдържат високи нива на кофеин, водорасли и колаген, те действат в борбата с целулита, като стягат горния слой на кожата. Ефектът от тях е повече козметичен, но при някои хора имат доста добър ефект. Продукти против целулит с различни съставки - тук.

Подходяща ли е липосукцията?
Според много специалисти точно за борбата с целулита липосукцията не е подходяща и дори може да усложни състоянието.

Други терапии
За терапиите срещу целулит се използват високочестотни уреди, които резбиват и топят мазнините от определените зони.
За подобни естетични процедури сме писали доста. Мезотерапия също се използва срущу целулит - повече тук.

Kozmetikata.com