Грижа за Ръце и Крака

Ексфолиране

  • 19.08.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Ексфолиране

Грижа за Ръце и Крака, Ексфолиране

Под въздействието на външни фактори кутикулите на ноктите постепенно загрубяват. Действително можете да ги отстранявате периодично с помощта на специални инструменти, но същевременно, за да изглеждат ръцете ви добре поддържани е необходимо да полагате ежедневни грижи за кожата. Достатъчно е да следвате следните стъпки:

1.

Използвайте подходящ крем за ръце. Свикнете да обръщате внимание на съставките и избирайте тези, в чието съдържание присъстват такива като: петролатум, минерално масло, парафин, восък, алантоин, витамин Е, масло от карите, неутрална фитична киселина. Масажирайте след като нанесете крем всеки кутикул поотделно, докато не кожата не стане осезаемо по-мека.

2.


Без да миете ръцете си нанесете ексфолиант или скраб и масажирайте пръстите. След като кутикулите са омекнали от тежкия крем това ексфолиране ще отстрани излишните мъртви клетки, по-добър резултат ще се постигне без сапунена пяна. Обърнете внимание на всеки кутикул поотделно като с палец масажирайте основата на всeки нокът. Продължете докато кожата кожата aбсорбира цялото количество крем.

3.

Измийте ръцете си в топла вода, без сапун и подсушете.

4.

Нанесете лек, не много мазен лосион за ръце и нокти. Много подходящи са тези, които съдържат витамин В5. Можете да изберете такъв с любим аромат, но избягвайте твърде тежките, защото често могат да изсушат кожата.

Кой е подходящият крем или лосион?

- с петролатум и минерално масло: молекулите им са твърде големи, за да бъдат абсорбирани от кожата и затова остават по повърхността и образуват защитна преграда

- с масло от карите: попива дълбоко в кожата и хидратира

- с алантоин: подпомага заздравяването на раничките и стимулира растежа

- с неутрална фитична киселина: предотвратява увреждането, което причиняват съставките в чешмяната вода

Полезна информация за ексфолирането

- естествените ексфолианти включват: овесено брашно и захар от захарна тръстика

- можете сами да си приготвите ексфолиант за кожичките от равни части кисело мляко и пшенично брашно

 - след всички процедури, ако ексфолирането се окаже недостатъчно повторете първите две стъпки като масажирате много внимателно, за да не нараните кожата си.


От Гергана Кангалова