Грижа за Ръце и Крака

Кокоши трън хирургично или козметично отстраняване

  • 13.01.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Кокоши трън хирургично или козметично отстраняване

Грижа за Ръце и Крака, Кокоши трън хирургично или козметично отстраняване

Популярно го наричаме Кокоши трън, а медицинското му название е клавус (clavus) и в двата случая става въпрос за болезнено мазолесто втвърдяване на кожата на краката, което се нуждае от специална грижа.

Кокошият трън е вид брадавица, израстък. В повечето случаи е с големината на грахово зърно. Най-често появата му е провокирана от механичен натиск на едно и също място, което води до втикване на част от епидермиса на кожата на стъпалата навътре или от неправилна обмяна на веществата.  В някои случаи може да бъде причинен и от човешки папилома вирус. Клетките на епидермиса се размножават и образованието се трупа и расте навътре, като се втвърдява все повече и повече. Всъщност натрупването е от кератин. Този натрупан рогов слой заприличва на жълтеникав трън, забит в ходилото. Натискът върху кокоши трън при ходене е изключително болезнен, затова се налага и отстраняването му.

Начините за премахване накокоши трън са различни, като водеща при избора на метод е големината му.

Козметично третиране
Кокошият трън може лесно да бъде премахнат с Вартнер писалка за третиране на мазоли.  Необходимото за лечението вещество се нанася прецизно точно върху засегнатата зона. На мястото на кокошия трън се образува  нова, здрава кожа. Ако кокошия трън не изчезне напълно, приложението може да се повтори след четиридневна почивка.

Друг вариант са  предлаганите специални пластири, възглавнички и лепенки, напоени със салицилова киселина.

Хирургично отстраняване
Друг метод за премахване на кокоши трън е отстраняването им чрез лазер – ефективно и безболезнено. При това високотехнологично лечение се употребява CO2 лазер. Освен кокоши трън, лазерът премахва безболезнено бенки и брадавици, които буквално се изпаряват. При лечение на кокоши трън обаче може да се наложи и употребата на локален анестетик, заради по-голямата дълбочина на проникване на лазера(4-5 мм.). Самата процедура трае от секунди до около 5-6 мин., като продължителността й зависи от размера на образуванието.

Специалист може да премахне кокошия трън и с течен азот. Но горенето трябва да е много прецизно, за да не бъде засегната и здрава кожа.

Домашни рецепти
Най-популярният домашен лек срещу кокоши трън е мехлемът, приготвен от аспирин и свинска мас. 3-4 аспирина се стриват и се смесват с 1 с.л. мас. В продължение на 10 дни кокошият трън се маже с мехлеа, след което омеква и след време изчезва.

Още една лесна рецепта е кашичка от чесън. Една скилидка чесън се стрива и се налага върху предварително размекнатия (накиснат във вода) кокоши трън. Прави се превръзка и се оставя така за цяла нощ. Тази процедура се повтаря 3-4 нощи.

Kozmetikata.com