Грижа за Ръце и Крака

Бунион – козметичен или медицински проблем

  • 10.02.2015
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Бунион – козметичен или медицински проблем

Грижа за Ръце и Крака, Бунион – козметичен или медицински проблем

Бунион се нарича онова изкривяване на палеца на крака към останалите пръсти и повдигането им, болезнено подуване в основата на палеца – т. нар.кокалче и поява на силно болезнени мазоли по пръстите и ходилото.

Този проблем е характерен и за жени и за мъже, но сякаш дамите страдат от него по-често, може би поради неудобните обувки и токчетата, които често обуват в името на красотата.

При този проблем първоначало измененията са козметични, но с напредването на деформацията се появяват силни болки, които затрудняват ходенето и причиняват сериозен дискомфорт.

При постепенното си отклоняване навън палецът на ходилото повдига останалите пръсти, от вътрешната му страна се натрупва кост, а меките тъкани върху нея се възпаляват - това е т.нар. бурсит или бунион -възпаление на намиращата се върху костта мекотъканна торбичка. Деформацията може да се дължи на промяна на меките тъкани, както и на вродени или придобити костни изменения. Определянето на причините изисква преглед при специалист ортопед.

Като единствена решаваща проблема мярка срещу буниота докторите посочват операцията. Възстановяването след нея е около два месеца. Ако въпреки това се пробват други начини за лечение, то задължително е носенето на удобни ниски обувки и поставянето на възглавнички върху подутината.

В началните стадии на заболяването може да се пробва коригиране на напречния свод на ходилото с ортопедични подложки и използването на приспособления за раздалечаване на пръстите на ходилото, които облекчават напрежението в пръстите.

Kozmetikata.com