Грижа за Ръце и Крака

Храни, които правят ноктите чупливи

Грижа за Ръце и Крака, Храни, които правят ноктите чупливи

Грижа за Ръце и Крака, Храни, които правят ноктите чупливи

Състоянието на ноктите в повечето случаи издава общото здравословно състояние на организма ни. Съответно, това с което се храним има пряка връзка с начина, по който изглеждаме. Въпреки това има някои храни, с които трябва да се внимава, тъй като имат специално отражение именно върху ноктите, както и хранителни елементи, чиято липса в ежедневната диета може сериозно да напакости.

Храни, бедни на протеини
Липсата на месо без компесаторен прием на храни с растителни протеини като соя, нахут, боб, спанак, леща и др. има пряко отражение върху здравия вид на ноктите ни. В повечет случаи ноктите стават чупливи или се люпят на пластове.

Суши
Не всяко суши е вредно за ноктите. Имаме в предвид само приготвеното от сурови риби, съдържащи живак. Такива са акула, риба меч, риба тон, някои скумрии. Този химичен елемент има токсичен ефект, който влияе на мозъчните ни функции, но сякаш най-силно се отразява на състоянието и разтежа на ноктите. Те стават чупливи, губят естественият си блясък.

Липса на желязо и цинк в диетата

Малките бели петънца по ноктите ни са сигурен признак, че в организма ни има недостиг на цинк. Цинкът и желязото са от съществено значение за образуването на кератин, намиращ се в ноктите.Този проблем не е сериозен, но предполага своевременни мерки, за да не се стигне по-късно до по-сериозни проблеми.

Прием на твърде много захар
Уточняваме, че става въпрос за консумацията на големи количества захар, които влияят на нивото на инсулина в кръвта ни. Това води до изстъняване на структурата на нокътя, макар, че в тази област има противоречиви изследвания. Бихме искали да отбележим, че външното третиране на кожата и ноктите със захар, особено ако е тръстикова, има укрепващ и поддържащ добрия им вид ефект.

Kozmetikata.com