Грижа за Ръце и Крака

Витамини за растеж на ноктите

  • 12.12.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Витамини за растеж на ноктите

Грижа за Ръце и Крака, Витамини за растеж на ноктите

Грижа за Ръце и Крака, Витамини за растеж на ноктите

Понякога не забелязваме, как ноктите (заедно с косата и кожата) губят първоначалната си привлекателност. Ноктите вече не изглеждат гладки и блестящи, както преди, косата изглежда изтощена, а и кожата не сияе. Но се случва да забележим този проблем когато е достатъчно задълбочен и изисква много повече усилия, за да се справим с него. 

Много често решението се крие в приема на витамини за укрепването на ноктите. Днес в аптеките се предлагат огромен брой от витамини за растежа им. Въпреки това не всички те са действително ефективни. Случва се така, защото всеки организъм е уникален. При някои проблемните нокти говорят за недостиг на витамини от група В, а при друг става въпрос за недостиг на минерали.

Отговорът на въпроса, какви витамини за нокти е необходимо да се приемат зависи от редица фактори. И преди всичко, това е балансираното хранене. Ако се придържате към стабилен, здравословен хранителен режим, с включени в ежедневното меню достатъчно количество свежи плодове и зеленчуци, няма за какво да се тревожите.

При такива хора даже в периодите с типични авитаминози, чиито пик обикновено е през февруари, нямат проблеми нито с ноктите, нито с косата или кожата. Не се нуждаят от витамини за растеж на ноктите. А за тези, които се чувстват уморени и усещат явен недостиг на витамини, има разработени цели комплекси.

Не бива да се забравя и за още един фактор, който в последно време много активно се обсъжда в публичното пространство. Това е съвместимостта на някои витамини и макро- и микроелементите. Какви витамини да приемате, като отчитате тази особеност. В това ще ви помогнат следващите редове.

Защото сега не е тайна, че много витамини си взаимодействат помежду си. Те могат, както да отслабят, така и да усилят действието на едни на други. И заради това, въпреки голямото разнообразие на поливитамини за растеж на ноктите, на условието за балансираност отговарят само някои.

Освен това, на усвояването на витамините съществено влияние оказват макро- и микроелементите. Заедно с това те са нееднозначни и при взаимодействието си едни с друг. Например, калцият и медта намаляват усвояването на цинка в стомаха, а витамин В9 (фолиевата киселина) влияе негативно на транспорта му.

Преди да вземете решение какви витамини за нокти са подходящи именно за вас е необходимо да помислите и за дозировката.

Доказано е, че предозировката с витамини не е по-добър вариант от авитаминозата. За това при избора си най-добре ограничете приема със среднодневни количества, вместо да избирате количества за спортисти, при които необходимостта (особено в периоди на състезания) е значително по-висока.

Още една особеност при дозирането на витамините за растеж на ноктите – това е несъответствие в измервателните единици. Така, например, някои препарати се измерват в МЕ (Международна единица). Тоест единица за количество на фармацевтични вещества, основана на биологичната активност. Точното определение за едно МЕ се различава за различните вещества. Например, 1МЕ витамин С – това са 50 мкг аскорбинова киселина.

Други производители указват количеството на веществата в мг. Трети добавят отделни таблици, какъв процент от дневната потребност съставя конкретното количество витамини или микроелементи.

Затова, когато си задавате въпроса, какви витамини за растеж на ноктите да приемате, е препоръчително да изберете последния тип, на които са посочени разбираеми инструкции за дневните дозировки.

Kozmetikata.com