Грижа за Ръце и Крака

Красотата на стъпалата е важна и през зимата

  • 14.11.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Красотата на стъпалата е важна и през зимата

Грижа за Ръце и Крака, Красотата на стъпалата е важна и през зимата

Грижа за Ръце и Крака, Красотата на стъпалата е важна и през зимата

Грижа за Ръце и Крака, Красотата на стъпалата е важна и през зимата

Грижа за Ръце и Крака, Красотата на стъпалата е важна и през зимата

Въпреки съществуващото мнение, че през зимата краката ни са скрити от очите на околните и от студа, и че особена грижа не им е необходима, всъщност не е точно така.

Поддържането им е не по-малко важно от това през лятото, а даже по-задълбочено и последователно.
Ако продължително време ги оставите без грижа, ще се появят проблеми като изпотяване, изсушаване и лющене на кожата, умора и деформации, ако обувките не са подбрани правилно.


Затова ще представим три основни области на грижа – как да избираме правилните обувки, как да избегнем изпотяването и не на последно място как да поддържаме кожата здрава и красива. 

Да изберем обувки
Първото условие за рационална грижа за краката са удобните зимни обувки – те трябва да са леки, топли, качествени и с добра вентилация, подбрани по размер
, и в никакъв случай тесни. Най-добрият материал за ботушките ни е естествената кожа. Тя много добре приема формата на крака, диша достатъчно, и топли много.

Не е препоръчително височината на зимните ви обувки да е повече от 4 см. Нека токовете са стабилни и невисоки, с тях ще се чувствате по-уверено на леда и неравните зимни тротоари.

Късите, тесните, неудобни обувки са предпоставка за възникването на мазоли, деформации и врастване на ноктите, освен това те нарушават притока на кръв към пръстите и могат да предизвикат изстиване.

Ако имате възможност, да смените обувките си докато сте на работното си място, правете го. Навикът да сменим тежките ботуши с по-леки офисни обувки сам по себе си намалява част от зимните проблеми, такива като раздразнение на кожата на свода, изпотяване, раздразнения и охлузвания.

А у дома специалистите препоръчват и да сме без обувки, за да могат краката да дишат, а организма да се закали.

Да избегнем изпотяването
Вероятно, най-разпространеният проблем, който не престава да ни безспокои в студеното време е изпотяването на краката. 
Става въпрос за това, че кожата на стъпалата е лишена от мастни жлези и има прекалено груб и плътен повърхностен слой (рогов слой епидермис), но в изобилие е снабдена с потни жлези.
Ако обувката е прекалено топла, ако няма възможност за преобуване или ако материалът на чорапите не е подходящ, то прекомерното изпотяване е напълно обичаен спътник зимно време.

Това, че изпотяването е неприятно само по себе си е разбираемо, защото бактериите във влажна среда, като става източник на отвратителен мирис, но и предразполага към достатъчно големи неприятности за здравето.

Влажните крака могат бързо за изстинат даже в обувките, освен това повърхностния слой на кожата се размеква, нарушава се целостта й, това може да доведе към развитието гъбични заболявания, а също и обезводняване и лющенето на кожата.

Решението на този проблем може да е в използването на специални дезодоранти за крака. Тяхното прилагане е препоръчително да се прави два пъти на ден.

Кремове, лосиони, прахчета, дезодоранти против изпотяване на краката – всички тези средства може да намерите на пазара – в козметичните магазини и аптеки. Всички те съдържат антибактериални и антисептични вещества, а също талк, цинков оксид, етерични масла и растителни екстракти.


Следва продължение ...