Грижа за Ръце и Крака

Класика за френски мaникюр

  • 28.11.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Класика за френски мaникюр

Грижа за Ръце и Крака, Класика за френски мaникюр

Думата маникюр идва от латинската дума "manus"- ръце и "cura"- грижа.  Всички искат да имат меки ръце и чисти, добре изглеждащи нокти. За тази цел много подходящ е френският маникюр. Той става популярен още през 70-те години на миналия век, като първоначално се е смятал за подходящ предимно за сватбения ден.

Модните експерти често си противоречат в мнението си относно френския маникюр. Някои твърдят, че вече е тотално демоде и отживелица. Но според други той е стил и класика и едва ли някога ще излезе от мода.

Обаче, според маникюристите много жени предпочитат френския маникюр, заради естествения му вид, както и поради причината, че по този начин ръцете изглеждат винаги чисти, а ноктите – добре поддържани, без да бъдат твърде ярки или натруфени.

Но какво е френският маникюр?
Той е стил на лакиране, при който с бял лак се покриват връхчетата на ноктите, а останала част от нокътната плочка се оцветява с безцветен, нежно розов или съвсем светло бежов лак.
Френският маникюр е много подходящ предимно за къси нокти, както и за такива със средна дължина.

Преди да си направите френски маникюр вкъщи е добре да премахнете добре стария лак и старателно да почистите ноктите – избутайте кожичките и изпилете връхчетата.

Поставете основа върху ноктите – тънък равномерен слой. Когато сте сигурни, че е напълно сух, старателно поставете ограничителните лентички, така че да оставите еднакви по широчина връхчета.

Изберете подходящ лак и оформете връхчетата. Ако снежно бялото ви се струва твърде ярко, изберете много светъл нюанс на бежовото или на сивото. Имайте в предвид, че твърде широките връхчета оптически разширяват и скъсяват ноктите.

Докато чакате лакът да изсъхне добре, махнете ограничителните лентички. Тогава нанесете лак по цялата дължина на ноктите. Необходимо е да сложите два пласта, за да изглежда добре.

Покрийте с топ лак. Това е и последната стъпка. Трайността на френския маникюр зависи от поставянето на топ лак. Затова всяка вечер можете да нанасяте слой покривен лак, за да го запазите за по-дълго време.

За да улеснят направата на френския маникюр в домашни условия, козметичните компании предлагат готови комплекти, които съдържат всичко необходимо.

Ако все пак ви се струва твърде скучен, можете да завършите френския си маникюр с различни щампи, рисунки или камъчета. Можете да избирате различни цветове и стил на рисунъка, така че да придадете на ноктите си романтичен вид с нежни бели (или розови) цветенца, да ги инкрустирате с блестящи камъчета и така да им придадете блясъка на истинско бижу или просто да добавите още цветове, за да изглежда маникюра ви малко по-дързък.

Но въпреки това, ако ви се струва сложно и трудоемко, отидете при професионалист. Имайте в предвид, че цената за френския маникюр е по-висока от тази на обикновения, но и при него се изисква повече време, както и повече прецизност за изпълнението.

От Гергана Кангалова