Грижа за Ръце и Крака

Нежни ръце

  • 14.06.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Нежни ръце

Грижа за Ръце и Крака, Нежни ръце

Грижа за Ръце и Крака, Нежни ръце

Грижа за Ръце и Крака, Нежни ръце

Няма жена, която да не е мечтала за красиви ръце, за нежна и гладка кожа, за поддържани и здрави нокти. Съвременните салони за красота предлагат голям спектър от услуги, свързани с красотата и здравето на вашите ръце.

Но ако се грижите за ръцете си, отделяте им достатъчно внимание, то ефекта, който се постига в салона, няма да е сложно да постигнете и сами вкъщи.

За да бъде кожата на ръцете, здрава и красива, просто се грижете за тях. За това е необходимо да следвате няколко несложни правила:

Избягвайте горещата вода
Тя обезмаслява кожата, прави я по-суха и грапава. От студената вода кожата започва да се люспи и става твърда, Мийте ръцете с топла вода.

Кожата на лактите се нуждае от особена грижа
За да не стане груба и захабена, правете вани с топло растително масло. Разлейте го в две купички и натопете лактите за 5 минути, после натъркайте с пемза и нанесете крем. По време на душ разтрийте лактите с мрежичката за къпане, а после ги намажете с крем.

При появата на мазоли направете топла сапунено-содова вана с добавка от амоняк (ако е дъждовна водата може да не слагате кожа). На 1 л. вода добавете 1 ч. лъжичка хлебна сода, 2 чаени лъжички амоняк, 1 ч. лъжичка сапун. Ръцете се държат за 15-20 минути, след това се изсушават и се натриват с пемза.

Не ползвайте прекалено евтини сапуни или такива със силен аромат. Само течен сапун. Винаги са подходящи и детските.
Не забравяйте след измиване за подхранващите кремове, а вечер – за контрастните вани за ръце.

Един или два пъти в седмицата е необходимо да се прави пилинг на кожата на ръцете, за да се отстранят мъртвите клетки. Това позволява на хидратиращия крем да проникне дълбоко в кожата. За тази цел може да се използват пилинг кремове за лице, а може да се възползвате и от един от следните начини.

Пилинг на ръцете
 - След измиване интензивно натрийте кожата с грапава, твърда кърпа

 - Смесете 1 ч.л. захар, 2 ч. л. растително масло, втрийте сместа в кожата на ръцете в продължение на 1-2 минути, след това изплакнете с топла вода и мек сапун
 
 - Поръсете малко сол по ръцете и я разтривайте, накиснете във вода.

 - След пилинга, вземането на вана, душ или измиване на кожата на ръцете трябва да се овлажнява. За да се постигне това се използват кремове за ръце или други подхранващи плътни кремове.

Кремове за ръце
Кремовете за ръце защитават кожата по-добре от лосионите,  тъй като имат по плътна структура.
Добре втрийте вазелин, но той е прекалено мазен, за това е добре да правите тази процедура през нощта, после да сложите памучно-хартиени ръкавици и да останете така до сутринта.

Сутрин кожата на ръцете става доста по-нежна и мека.

Нанасянето на крема е добре да се съчетава с лек масаж. Кремът се нанася с опакото на ръката в посока от пръстите към китката. Масажирайте всеки пръст от всички страни, може да сложите такива ръкавици. След това масажирайте обратната страна на китките. Вечер е полезно да помасажирате ръцете под струя топла вода с мека четка (може да използвате стара четка за зъби), а после нанесете крем.

Kozmetikata.com