Грижа за Ръце и Крака

Оформяне на ноктите

  • 31.03.2009
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Оформяне на ноктите

Грижа за Ръце и Крака, Оформяне на ноктите

Преди да направите маникюра си, си задайте въпроса – овални или квадратни форми харесвате. Защото това са двете изходни точки – можете да изпилите ноктите си в квадрат с абсолютно хоризонтална линия или да ги заоблите в дъга. А може и да намерите среден вариант, който да харесвате най-много. Формата на маникюра зависи от индивидуалните предпочитания, но има някои неща, с които е добре да се съобразите:

Квадратни нокти

Ноктите естествено образуват дъга, когато израстват, затова ако предпочитате квадратните форми, трябва да се постараете да ги изпилите така. Хубавото е, че квадратните нокти се чупят трудно.

Заоблени нокти

Ако харесвате идеалните дъги на връхчетата на ноктите си и ги пилите често, за да поддържате формата им, имайте предвид, че така те са по-слаби.

Най-устойчивата форма е, когато страните на маникюра са прави (като при квадратните форми), а връхчетата са дъговидни. Освен това, тази форма изисква минимална употреба на пила.

Създаване на форма

Маникюристите ще ви помогнат да изберете най-подходящата форма за ноктите си. Но за да ги поддържате, използвайте пила, вместо ножичка или нокторезачка. А ако ноктите са по-дълги и наистина се нуждаят от подрязване – нокторезачката е за предпочитане пред ножицата.

Ако сте избрали квадратната форма, ще трябва да оставите ноктите си да израстат съвсем малко, за да можете да ги оформите. За да направите красиви дъги, ще трябва да поизчакате по-дълго.

Формата на ноктите и здравето

Понякога формата на вашите нокти може да ви подскаже в какво здравословно състояние е вашето тяло. Ако ноктите ви растат по-различно от друг път, това може би е признак за промяна в организма ви и ако разликите са твърде очевидни, най-добре да посетите лекаря си.

Каквато и форма на ноктите си да изберете, най-важно е да се грижите за тях. Не ги гризете, пазете ги от счупване и ги поддържайте винаги във форма.


От Гергана Кангалова