Грижа за Ръце и Крака

За добре свършената работа – важни са инструментите

  • 07.01.2009
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, За добре свършената работа – важни са инструментите

Грижа за Ръце и Крака, За добре свършената работа – важни са инструментите

Нокторезачка с лупа

Грижа за Ръце и Крака, За добре свършената работа – важни са инструментите

Нож за кутикули

Грижа за Ръце и Крака, За добре свършената работа – важни са инструментите

Нокторезачка за кутикули

Грижа за Ръце и Крака, За добре свършената работа – важни са инструментите

Комбинирана пила

Грижа за Ръце и Крака, За добре свършената работа – важни са инструментите

Четка за нокти

Грижа за Ръце и Крака, За добре свършената работа – важни са инструментите

Красивият лак винаги е "черешката на тортата"

Женските ръце са символ на нежност и грациозност – всяко твърдение е съпътствано от красив жест, който ги излага на показ. Те са част от цялостния образ на женското обаяние, както и част, която привлича погледите на околните. За да хармонират на безупречния  външен вид и имиджа, ръцете се нуждаят от специално внимание и разбира се – от добри инструменти.

Нокторезачка срещу Ножица

Всъщност съществуват два инструмента за рязане на нокти – нокторезачка и ножичка.
Нокторезачката е по-удобна за употреба, но поради дъговидната форма на режещата част, ноктите се оформят по един и същи начин. Ножичката може да оформи маникюра във всяка желана форма, и ако предпочитате удобството на нокторезачката, можете да използвате ножичката след нея, за да изгладите несъвършенствата. По-малките остриета могат да премахнат и най-малките недостатъци във формата на ноктите. Ножичката за подрязване на ноктите не бива да се бърка с тази за кожички. Много е важно какъвто и инструмент за рязане на ноктите да изберете – да бъде достатъчно остър, за да не нараните тях или кутикулите.

Нож за кутикули (Резец)

С помощта на този инструмент се отстранява мъртвата кожа от основата на ноктите. Когато са премахнати кожичките се оформя нокътната плочка и самите нокти изглеждат по-чисти и добре поддържани. Съществуват различни варианти на този инструмент, които могат да бъдат обособени в две основни категории – такива, които премахват кожичките и такива, които само ги избутват. Използването на първия тип (резци) трябва да става внимателно. Ако са достатъчно остри, за да не се наранява повърхността на ноктите – има риск от порязване. Факт е, обаче – когато са премахнати излишните кожички, ноктите изглеждат по-добре.

Нокторезачка за кутикули

Този инструмент е създаден да улесни разкрасяващите ръцете процедури. Чрез него старателно се изрязват избутаните навътре кутикули (кожички). По форма много прилича на нокторезачка и е подходящ за употреба в ситуации, в които кутикулите са твърде плътни и използването на резец може да нарани кожата. За да не дърпате кожата и да не предизвикате нараняване е необходимо тази нокторезачка да бъде достатъчно остра. Можете да изберете нокторезачка за кутикули във форма на челюстите и големина, която е най-удобна за вас. По принцип по-малките челюсти за са предпочитане, защото работата с този инструмент изисква максимална деликатност.

Комбинирана пила


Тази пила може да бъде открита в много варианти и форми. Тя е мултифункционална – оформя ноктите и полира нокътната плочка. Много удобна за употреба е пилата във форма на кубче – всяка от страните й представлява пила с различна грапавост. Тя е предпочитана от професионалистите, защото наистина работи бързо, но по-фината работа се върши с малки инструменти. Започва се от най-грубата пила и постепенно се преминава към най-фината, докато ноктите не заблестят. Идеята е, да бъдат обхванати всички нива на несъвършенства по повърхността. Ако използвате само най-фината ще полирате ноктите си, но с твърде краткотраен резултат.

Четка за нокти

Предназначението на тази четка е да почиства ръцете и най-вече пространството под ноктите от бактерии и вируси. Препоръчително е космите на тази четка да нямат абсорбиращи свойства, за да не създават среда за развитие на бактерии. Освен това космите трябва да са меки и да се огъват лесно, за да премахват бактерии и нечистотия от цялото пространство под ноктите. Добре е да обърнете внимание и на начина, по който космите са закрепени. Има два вида четки за нокти – такива, чиито косми са хванати от една единствена пластмасова дръжка или такива с разпределени равномерно снопчета. Когато почиствате четката, трябва да обърнете специално внимание и на разстоянието между снопчетата.

Лак за нокти

Лакът за нокти е като черешката на тортата за добре поддържания маникюр. На пазара съществуват много марки, но всички те следват основните три категории:
- База (основа) – Базата служи като щит за ноктите. Предпазва ги от оцветяването, което тъмните лакове им причинява. Може да се нанася и само основа върху ноктите – придава им естествен блясък.
- Цветен лак – Лакът за нокти, освен естетическа стойност има такава и за здравето на ноктите. Много от марките предлагат такива, които позволяват на ноктите да "дишат", както и такива обогатени с витамини и полезни минерали.
- Топ лак – Нанася се върху цветния лак и финализира процеса на лакирането и целта му е да запази лака възможно по-дълго.

Съществуват различни и според предназначението си лакове за нокти – такива за чупещи се или разслояващи се нокти с добавени в състава им хидратанти, както и такива, подходящи за жени, които гризат ноктите си. Последните са с твърде горчив вкус и целта им е да накарат жените да се отърват от този навик. Всъщност за всеки проблем (с ноктите) и за всяка ситуация има подходящ лак за нокти.


От Гергана Кангалова