Грижа за Ръце и Крака

Диабетно стъпало - причини и грижа

  • 22.11.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Диабетно стъпало - причини и грижа

Грижа за Ръце и Крака, Диабетно стъпало - причини и грижа

Грижа за Ръце и Крака, Диабетно стъпало - причини и грижа

Както се разбира от името на това заболяване, то е характерно за хората, засегнати от диабет. Основната причина е в нарушаването на кръвоснабдяването на тъканите, като в резултат се появяват атрофични рани по стъпалата.

Ако страдате от диабет и забележите цепнати или ранички по краката си, непременно се посъветвайте със специалист.

Характерно за раничките при диабетно стъпало е, че не само не зарастват, но започват да стават и по-големи и дълбоки. При пренебрегване на проблема или неподходящо лечение, състоянието може да се влоши и да засегне костите. В резултат пръстите на краката се изкривяват като на граблива птица от скъсяване на сухожилията.

За подобни рани по краката е характерно, че са сравнително неболезнени, но при гангрена се налага отротпедична операция за ампутиране на пръст или на цялото стъпало. 

Профилактиката на диабетното стъпало:
- измивайте всяка вечер краката и внимателно преглеждайте за ранички;
- грижете се за ноктите на краката си и не допускайте появата на гъбички и други инфекции;
- носете удобни обувки от естествена кожа;
- необходима е ежедневна смяна на чорапите и чорапогащниците;
- контролирайте нивото на кръвната си захар и спазвайте диетата, която ви е предписал лекарят ви;
- използвайте подходяща козметика за крака.

AKILDIA Защитен крем за диабетно стъпало
Медицинската козметика, която предпазва кожата от остри външни фактори, предотвратява обезводняването и ограничава риска от хиперкератоза. Приложението на крема ускорява регенерацията на тъканите и запазва предпазната функция на кожата. Активира микроциркулацията на кръвта, дества противогъбично и предотвратява инфекции. Нанася се обилно в областта на петите и ходилата.

AKILDIA лосион за почистване на диабетно стъпало
Лосион с анти-бактериацидни масла, освежава и ароматизира кожата. Когато измивате Вашите крака, не използвайте сапун и вода за чувствителната Ви диабетична кожа. Нанесете лосиона върху тях, като нежно и внимателно разнесете с мека, памучна кърпа върху цялата повърхност. Подсушавайте без изплакване, като попивате без да триете.

AKILDIA масло за баня на диабетно стъпало с етерични масла
С антисептично и антигъбично действие, действа тонизиращо и ароматизира краката. Разтваряйте една пълна капачка от флакона в 5 литра хладка вода. Накиснете краката Ви в продължение на 5 минути, след което подсушете внимателно с кърпа без да триете. Да не се използва директно върху рани.

Едновременно с прилагането на продуктите за диабетно стъпало са необходими редовни медицински прегледи за невропатия и артериопатия. Задължително посещение при педикюрист минимум веднъж месечно.

Kozmetikata.com