Грижа за Лицето

Как да се справим със сухата кожа през зимата

Грижа за Лицето, Как да се справим със сухата кожа през зимата

През есента и зимата кожата допълнително се изсушава от студения вятър и от ниските температури, от рязката промяна на времето. Кожата се нуждае от подхранване и витамини, липидите намаляват и от студения вятър тя изсъхва. По-сухите кожи започват да се лющят, а мазните – стават сухи. За сухата кожа и как да се грижим за нея, за да я предпазим разговаряме с Боряна Тимнева, кoзметолог и кинезитерапевт в Jewel skin clinic.

Какво е характерно за сухата кожа?

Често тя се обозначава с дерматологичния термин ксерозис кутис (произлиза от гръцката дума xero, което означава сух). Сухотата на кожата се дължи на загубата на вода и липиди. Проблемите й се обострят през студените месеци на есенно-зимния сезон.

Какви са причините за сухата кожа?
Причината за сухата кожа е понижаването на количеството на повърхностните липиди. Фактори, които способстват за това са: прекалено често къпане, горещите вани, прекаляване с почистващите продукти, агресивно триене на кожата с хавлиена кърпа, ниска влажност, студен и сух зимен сезон, парното, недостатъчния прием на вода и течности, прекомерно излагане на слънце. Причина може да бъде и наличието на атопичен дерматит или ихтиоза.

Какви са най-честите симптоми?
Сухота, сърбеж, залющване, което ангажира предимно долни и горни крайници. Чувство за стягане и опъване на кожата, особено след взимане на душ. Зачервена и раздразнена кожа. Нацепване на кожата. Побеляване и лющене.

Какви продукти са подходящи да използват хората с подобни проблеми?
В домашни условия е необходимо редовното прилагане на овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на емулсии, при които преобладава липидната съставка. Правилният избор на продукт за кожата се базира на дерматологичната консултация, при която лекарят ще определи най-подходящото овлажняващо средство. За предпочитане са продукти, които съдържат млечна киселина и урея. Уреята, вложена в овлажняващ продукт в процент под 10 има хидратиращо действие върху кожата, а над 10 процента има и кератолитично (излющващо) действие. При наличие на силно зачервяване на кожата с оформяне на екземни плаки може да се приложи за кратко време крем, съдържащ 1% хидрокортизон.

Продукти за суха кожа на лицето, подходящи за зимата.
Nutri Defence SОS Крем за суха и много суха кожа от YON-KA
За суха и много суха кожа. Създава незабавен комфорт и облекчение. Със силно подхранващо действие, което компенсира дефицита на естествени липиди. Млечни бактерии, стимулиращи естествените защити. Защитава кожата от външни агресори. 94% от съставките са с натурален произход.

Reve de Miel Ултра комфортен дневен крем от NUXE
Лек и в същото време изключително обогатен крем, който незабавно подхранва, липидовъзстановява, възстановява, успокоява и защитава сухата кожа. Осигурява дълготраен комфорт, като премахва чувството за опънатост и дразнене на кожата и намалява зачервяванията. Обогатен с витамин Е с мощно анти-оксидантно действие.

Защитен крем за чувствителна кожа с анти-ейдж действие DOUCEUR INTEMPORELLE от PHYTOMER
SOS крем за защита от стареене на чувствителната кожа. Със своя нов крем, Phytomer се притича на помощ на много чувствителната кожа. Като защитна превръзка за лицето, този крем едновременно успокоява и реструктурира, предпазва кожата от стареене и от хронично възпаление. Комфортен и защитаващ крем, който носи усещането за нежно докосване, оздравява кожата, укрепва защитната й бариера, успокоява я и видимо запазва младостта й.
Съдържа Алантоин и растителен Сквалан, имащи успокояващо и омекотяващо действие. Глицерин, провитамин B5, PCA и деривати на урея - овлажняващо действие и укрепване на защитната функция на кожата. Серамиди, масло от шея и растителни масла - перфектно снабдяване на кожата с липиди за подхранващ и възстановяващ ефект.

Облекчаващ крем за лице за изключително суха кожа с 5% урея от SEBAMED
Съставките на Облекчаващият крем за лице за изключително суха кожа с 5% урея на СЕБАМЕД, премахват веднага чувството за опънатост и сърбежа, успокояват и омекотяват много сухата кожа. Кремът подпомага възстановяването на естественият воден баланс на кожата. Дерматологично/ Клинично тестван.

Kozmetikata.com


От форума