Грижа за Лицето

Сафлорово масло хидратира лицето и тялото

  • 09.05.2013
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Сафлорово масло хидратира лицето и тялото

Грижа за Лицето, Сафлорово масло хидратира лицето и тялото

Грижа за Лицето, Сафлорово масло хидратира лицето и тялото

Сафлоровото масло не е от най-използваните козметични масла, но в последните години набира популярност, благодарение на силно изразеното си хидратиращо действие върху кожата. Извлича се от вид трън с оранжеви цветове, който в диво състояние расте по Средиземноморието, а се култивира в Азия и Африка. Маслото подобрява еластичността на кожата, съдържа витамини и е подходящо за употреба в подхранващи и овлажняващи процедури имаски.

Сафлоровото масло има благоприятно въздействие върху кожата, косата, ноктите и върху цулея организъм. Изключително богато е на ненаситени Омега-6 и Омега-3 мастни киселини. Съдържа до 80% специфична форма на витамин F (линолова киселина), която не може да се изработи от човешкия организъм, а се среща в минимални количества в другите масла. Именно на него се дължат и овлажняващите свойства на маслото - има висока влагозадържаща и влагорегулираща способност. Витамин F има съществена роля в лечението и профилактиката на ревматични заболявания, косопад, различни кожни болести и др. Съдържа още витамин Е и витамин К.

Сафлоровото масло се понася добре от всички типове кожа, бързо се абсорбира от кожата и не оставя мазен филм. Освен в хидратиращи продукти се среща и в някои почистващи такива. Свойството му да подобрява еластичността на кожата го прави подходящо при борба с проблемна кожа – при сухота, белене, дразнене. Използва се в анти ейдж козметични продукти, като резултатно бори бръчките. Помага за предотвратяването на пигментни петна, тъй като блокира около 20% от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Може да се използва, като естествен слънцезащитен крем. Наличието на червени пигменти в него му отреждат място и в декоративната козметика.

В домашно приготвени маски добре се съчетава с други влагозадържащи масла - бадемово, кайсиево, зехтин. Удачна е и комбинацията на няколко капки от него със смачкано авокадо, като подхранваща маска.

Kozmetikata.com