Грижа за Тялото

Невродермит - Как да се справим с него?

  • 13.02.2013
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Невродермит - Как да се справим с него?

Често го наричат хроничен лишей, но правилното му название е невродермит.

Невродермитът е екземна болест. Тя протича с появата на сърбящи петна по кожата. Текстурата на дермата се променя – става грапава, а петната – плътни и твърди. В резултат на неполагани или неправилни грижи, невродермитът може да доведе до кожна бактериална инфекция, а петната по кожата да се превърнат в белези.
   
Основните причини за проявата на нерводермита при възрастните са генетичните фактори и функционалните нарушения на нервната система. Въпреки това точна причина за невродермита не е известна. Открита е връзка между него и някои смущения в дихателната, храносмилателната и нервната система. Най-често тази неприятна кожна болест засяга дамите. Това се дължи на по-високата им чувствителност и често е резултат на стресовите ситуации, в които попадат.

Някои от най-честите симптоми с които започва болестта са психичен дискомфорт, безсъние и липса на концентрация; болезнен сърбеж на един и същи участък или на цялата кожа. Най-сигурна диагноза се поставя след направата на тест за алергия или биопсия.

Има два основни вида невродермит - ограничен и дифузен.

Ограниченият невродермит
най-често се появява по кожата на задната повърхност на врата, на лакътните и коленните свивки, по вътрешната повърхност на бедрата. На тези места кожата е удебелена с засилен релев, розова или червена. Различни разновидности на този вид невродермит, засягат дори половите органи. Ограниченият невродермит започва постепенно със сърбеж на малък кожен участък, след което се засилва и засегнатите участъци се увеличават.

Дифузният невродермит
е с интензивен сърбеж и засяга по-големи участъци от кожата. Най-често засяга кожата на лицето, горната част на гърдите и повърхностите на свивките на крайниците. При тежки случаи се поразява цялото тяло.

Най-важно за хора, засегнати от невродермит е да се намали тревожността им, като се избягват всякакви външни дразнители. Силното безпокойство, честа причина за невродермита е добре да се контролира от психиятър. Смяната на климата също помага, като новото място трябва да е по-сухо и топло. Тези хора се нуждаят от много почивка и млечно растителна диета. По-тежките състояния е необходимо да се лекуват в болнично заведение.

Лекарствата, които се приемат при невроделмит са
кортикостероиди и антихистамини за намаляване на възпалението и облекчаване на силния сърбеж. Ако се наблюдава бактериална инфекция, може да се предпише и антибиотик. Могат да се прилагат и различни мехлеми, съдържащи катран.

Козметичните кремове и лосиони срещу сърбеж също помагат

Дексем крем за малки кожни участъци с екзема

Душ-балсам с нощна свещичка за много суха, атопична кожа и склонна към невродермит от Kneipp, Германия


Крем за ръце с нощна свещичка и +5% урея от Kneipp, Германия

По време на кожното радразнение е задължително да се използват почистващи продукти без оцветители, парабени и парфюми.

Kozmetikata.com