Грижа за Лицето

Грижа за кожата на лицето на 40+ години

  • 05.11.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Грижа за кожата на лицето на 40+ години

В няколко последователни теми ще ви запознаем как да се грижите за лицето си когато сте на 20, 30 и 40 и повече години. Всяка възраст на жената има своята красота. За да я разкрием обаче, трябва да знаем някои основни правила и малки хитринки.

Жените над 40 години трябва да полагат извънредни грижи за кожата на лицето си. Редовно почистване и ексфолиация, анти ейдж кремове и засилена хидратация са само малка част от това от което се нуждаят. Зрялата кожа има нужда от специални процедури и качествена козметика, която дамите на тази възраст често пренебрегват.

Редовна ексфолиация
Редовната ексфолиация помага за засилването на процеса на обновяване на кожата. На тази възласт е добре да ексфолирате лицето си, дори и да не използвате твърде абразивни продукти, поне два пъти в седмицата. Съчетавайте ексфолиацията с дните, когато сте решили да правите маска на лицето си. Така ефекта от маската ще се засили. Подходящи домашни маски за тази възраст са тези с хума, кисело мляко и белтък. Може да използвате и готови комбинирани продукти.


Лицев масаж
Лицевият масаж, тонизирането и подхранването на кожата всяка седмица помага да се забави нейното стареене. Отличителното свойство на лицевия масаж, е че засилва циркулацията на кръв към лицето. Добре е да се прави, като преди това върху пръстите се постави бадемаво, арганово или друг вид подхранващо масло.

Ежедневно подхранване с дневен крем
Дневният крем за тази възраст е задължителен. Той възстановява хранителния недостатък на веществата в кожата. Този активен крем за зряла кожа подислва и обновява кожата, редуцира бръчките и стимулира клетъчния метаболизъм.

Нощен крем
Тук може да се използват всякакви по-мазни кремове, които харесвате. Подходящи са всички серии, съдържащи Q10 ензим, невен, подхранващи масла и др.

Анти ейдж серуми
Като живителен сок за кожата ви можете да използвате серумите. Те съдържат в концентриран вид най-необходимото за добрия вид на кожата. Единствената слабост на тези продукти е високата цена, но пък качеството си заслужава.
Някои подобни продукти съдържат изофлавони. Това са второстепенни растителни субстанции- фитохормони които активират естрогена и прогестерона в организма и имат защитна функция, намаляват признаците на менопаузата. Това прави тези серуми подходящи за жени със зряла кожа.

Специални грижи
Обръщайте повече внимание на областта на врата и около очите. Това са първите места по които може да регистрирате остаряването. Почиствайте ги, подхранвайте ги и се грижете за тях с изключително внимание.

Хранителни добавки
Състоянието на кожата зависи не само от качеството и количеството на използваните козметични продукти, но и от общото здравословно състояние на организма и храненето.

За забавяне на стареенето помагат различни хранителни добавки, осигуряващи на кожата антиоксидантна защита и подхранване с жизнено важни вещества. Препоръчително е да се приемат хранителни добавки със съдържание на витамин А, Е (използва се за профилактика на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания и забавя стареенето на кожата), С, екстракт от гроздово семе (има антиоксидантно действие, стимулира синтеза на колаген, укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява кожната микроциркулация), мастни киселини (омега-6 или омега-3 – подобряват състоянието на кожата, нормализират водния й баланс и притежават имуномодулиращо действие).

Като особено нужни за тази възраст храни ще посочим киселото мляко, плодове, зеленчуци, леща и риба.

Kozmetikata.com