Грижа за Лицето

Същност и Лечение на акне

  • 30.09.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Същност и Лечение на акне

Акнето често се среща при младите хора, но не подминава и по-възрастни. Представлява кожно заболяване, при което основна роля играе нарушената функция на мастните жлези.

СИМПТОМИТЕ: голям брой черни точки с бели връхчета се появяват по кожата на лицето, гърбът, гърдите или тилът. Размерите им варират от милиметър до размерите на човешки нокът. Освен, че кожата става по-мазна, се появяват грапавини и вдлъбнатини. ДЕРМАТОЛОГ е специалистът, с когото трябва да се посъветвате за начина на лечение.

ЛЕЧЕНИЕТО се състои главно от третиране на засегнатите от акнето части на кожата със специализирани козметични продукти. Процедурата на третиране се повтаря няколко пъти дневно (сутрин, обед, вечер). Ако акнето е по-трудно за лечение (зависи от спецификата на кожата), може да бъде приеман и антибиотик. Необходимо е и спазването на диета, която изключва консумацията на продукти, благоприятстващи развитието на акнето - като, например  шоколадови изделия. Желателно е болният да не носи вълнени или кожени дрехи, които са в пряк допир с кожата.

Неприятните пъпки са проблем за 80 на сто от тинейджърите
Гени, които помагат на бактерията, предизвикваща акне, да атакува и разрушава човешката кожа, откриха учени от университета в Гьотинген. Откритието ще даде възможност за разработването на лекарства, които ще облекчат състоянието на хората, страдащи от кожното заболяване.

Възрастово акне
Този проблем засяга дамите малко преди и по време на менопаузата и се свързва с хормоналните промени настъпващи в организма, а именно с намаляването на женските хормони.

Късното акне се изразява с отворени комедони и множеството микрокисти около брадичката, долната челюст и шията. Обикновено появата му се съчетава с характерно окосмяване, дължащо се на повишените нива на тестостерона. Комедоните се появяват периодично, отшумяват, след което се появяват отново. Този процес продължава до настъпване на менопаузата.

Същност

При акнето се увеличава дейността на мастните жлези. Мъртвите кожни клетки и мазнината блокират порите на лицето, ръцете, гърба и гърдите. Акнето се причинява от бактерията Propionibacterium acnes, която живее в мастните жлези и се храни с мазнините, произвеждани от тях.

Ноу-хау

Сега германските учени са разгадали генетичния код на бактерията и са идентифицирали 2333 гена.
По-подробно изучаване на функциите на някои от тях може да даде отговор на въпроса как те предизвикват акне. Според специалистите от Гьотинген все още не е ясно защо кожното заболяване поразява някои хора, а други не. Те смятат, че причината се крие в имунната система на човека.

Статистика

От акне страдат 80% от младите хора. Според специалистите неприятните пъпки по лицето и тялото са причина при голяма част от младите хора да се появява депресия. Напоследък много се заговори и за възрастовото акне...

Причини за акне

Наследственост. Гените играят важна роля за развитието на акне. Те определят размера и функцията на мастните жлези. Ако някой от родителите ви е страдал от акне, има голяма вероятност това да се случи и на вас.

Хормони. Хормоните, и най-вече тестостеронът, са причина за повишена мастна секреция. Така порите се запушват с мъртви клетки.

Бактерии. Те се хранят и се развиват благодарение на кожната мазнина. Бактериите предизвикват инфектиране на порите.

Черни точки – комедони. Повишената мастна секреция води до увеличен брой мъртви клетки, които заедно с бактериите, мастния секрет и прахта причиняват запушване на порите. Така се появяват "белите връхчета" и "черните точки".

Не е вярно, че

Слънцето винаги влияе благотворно на акнето. Не! Истината е, че слънчевите лъчи могат да бъдат една от причините пъпките да се увеличат няколко седмици след слънчевите бани. Ако състоянието ви през октомври се влоши, това може да е резултат от лятното слънце.

Причината за акнето е лошата хигиена. Не! Наличието на акне не е индикатор за мръсно лице. Ако миете лицето си много често, вие може да влошите положението.

Консумацията на чипс, безалкохолни напитки, шоколад и други видове храни причиняват акне. Не! Но все пак не трябва да се прекалява.

Гримовете предизвикват акне. Не! Все пак препоръчително е да използвате такива с надпис "oil free" ("без мазнини").

Акнето се предизвиква от мръсотия и повърхностна кожна мазнина. Не! Акнето се причинява от стрес. Не! Но спокойният начин на живот винаги има положителен ефект при терапията на акне.

Акнето ще отшуми от само себе си. Не! Вие трябва да направите нещо по въпроса.

ОКТОМВРИ - МЕСЕЦ НА БОРБАТА С АКНЕТО В ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА КАЧЕСТВЕНА КОЗМЕТИКА KOZMETIKA.BG. Виж тук
!

Kozmetikata.com