Грижа за Лицето

Слънчева алергия

  • 11.06.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Слънчева алергия

Ситни пъпчици, мехурчета и червени петна по лицето, в областта на деколтето, а понякота и по цялата тяло. Понякога сърбят, друг път щипят - в повечето случаи става въпрос за слънчева алергия.

Алегрични реакции се появяват при около 20% от населението, в резултат от прякото излагане на UV лъчите. При 80% от случаите появата на характерните алергични обриви се дължат на действието на UVA лъчите, при 12% от случаите причината са UVB лъчите, а при 8% и на двата вида лъчи.

Твърди се че слънчевата алергия е генетична преразположеност, но напоследък в резултат от цялостното замърсяване на околната среда, от нея страдат все повече хора.

Всъщност слънчевата алергия е защитен механизъм на кожата, която регистрира как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея. Най-често, тя възниква без придварителни оплаквания и проблеми. Лошото е, че  появила се веднъж, слънчевата алергия е почти неизлечима. Дори и да изчезне, когато не сме на слънце, когато не вземем мерки и седим по дълго на открито, пак се появява.

Не си слагайте диагнозата сами

Когато за първи имате подозрение, че имате слънчева алергия, се консултираяте с дерматолог. Слънчевата алергия има различни прояви и опитното око на специалиста ще ви каже точно какво ви е и какви мерки да вземете.

Предпазни мерки
Задължително е ползването на слънцезащитен лосион за алергична кожа. Дори да имате качествен лосион с много висок фактор, ако не е специализиран срещу слънчеви алергии, може да няма никакъв ефект срещу неприятния обрив.

Лятно акне - какво е това?
Acne aestivalis (лятно акне) или както още го наричат Mallorca Acne, се появява, когато UV лъчите се комбинират с определени съставки, съдържащи се в продукти за грижа за кожата и слънцезащитни продукти, особено емулсионни основи, съдържащи мазнина. Това води до дразнене на фоликула на мастната жлеза и последваща възпалителна реакция. Понякога то се бърка със слънчевата алергия. Решението и за двата случая е слънцезащита с Eucerin® Крем-геловете за защита от слънчева алергия.

Продукти при слънчева алергия
Във всички случаи на слънчева алергия може да използвате кремовете за защита от слънчева алергия със различни слънцезащитни фактори.

ANTHELIOS XL SPF 50+ Флуид за чувствителна кожа на LA ROCHE POSAY - Подходящ за чувствителна към слънцето кожа, слънчеви алергии, медикаментозна фоточувствителност, петна по време на бременност.

Melabel Sun слънцезащитен крем SPF 50+ на BIOTRADE  е мек и хидратиращ фотозащитен крем за лице, богат на антиоксиданти. Осигурява много висока защита от UVA/UVB лъчи. Той е препоръчан за ежедневна употреба или след използването на избелващи средства, химически пилинг, лазер терапия. Гарантираните широкоспектърни UVA, UVB, IR филтри осигуряват постепенно и равномерно потъмняване на кожата, без риск от изгаряне. Редовната употреба на фотозащитен крем с висок фактор и качествени филтри предотвратява преждевременното остаряване, причинено от вредното влияние на слънчевите лъчи. Мелабел Сън е хипоалергичен и некомедоногенен продукт. Той попива бързо и лесно и не оставя усещане за мазна кожа. Не съдържа парабени и парфюм.

Kozmetikata.com