Грижа за Лицето

Коприна за младостта на кожата

  • 11.01.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Коприна за младостта на кожата

Грижа за Лицето, Коприна за младостта на кожата

Грижа за Лицето, Коприна за младостта на кожата

Грижа за Лицето, Коприна за младостта на кожата

Нежната кожа е като коприна. Разкошната коса наподобява коприна. Мекотата на копринените устни покорява. Смята се, че копринените нишки са продукт на копринените буби, които са открити в Китай три хиляди години преди Христа. Въпреки че свързваме коприната с красивите дрехи, тя  навлиза все повече и в индустрията за красота, като заема основно място в грижата за кожата.

Съвременните изследвания доказват научно, че аминокиселините в състава на копринените протеини, както и самите те оказват ефективно хидратиращо въздействие и правят кожата гладка и стегната, като отстраняват усещането за стягане, изглажда малките бръчици, създава неописуемо усещане за нежност.

Тези свойства намират широко приложение в производството на лечебна и декоративна козметика. Най-често се използват три вида производни на коприната – копринени аминокиселини, хидролизирани копринени протеини и копринен прах или пудра.

Аминокиселините на коприната
Копринените аминокиселини се получават от стрити копрнени влакна - сурова коприна, пашкула на копринената буба чрез хидролиза последвана от деалкилиране и сушене.

Благодарение на ниското си молекулярно тегло на аминокиселините лесно проникват в кожата и бързо попиват, като по този начин достигат безпроблемно подхранват и дълбоките слоеве на кожата. Те мигновено запълват всички увреждания и неравности на кожата, като възвръщат нейната мекота и гладкост, и играят ролята на отличи резервоари на влага. Освен това аминокиселините на коприната служат и като запаси за синтез на протеини в кожата. 

Киселините се използват при производството на различни кремове – хидратиращо, подхранващи, придаващи блясък, подпомагащи изглаждането на бръчките, за зарастване на пукнатини.

В състава на шампоаните, балсамите и геловете за коса се използват в качеството на защитно, овлажняващо, подхранващо средство, подпомагащо също и по-продължителното съхранение на прическата. Също така се влага в съставите на средства за лечение на себорея и за такива с успокояващ ефект. Концентрацията им в козметичните продукти е от 1-2.5%.

Копринените протеини
Протеините на коприната – това са леки белтъци, от които се състоят копринените нишки.

Пептидите лесно проникват през кожната бариера и задействат редица биохимически реакции, насочени да възстановят клетките на кожата. В резултат се подобрява метаболизма в клетките, микроциркулацията и лимфопотока. Осигурява се уникален изглаждащ ефекти, може да се каже, че бръчиците просто изчезват.

Протеините притежават повишени хидратиращи свойства, като изравняват нивото на рН и защитават кожата от UV-лъчите. Освен това копринените протеини са способни да проникват вътре в изтощената коса, като я възстановяват и защитават от външни въздействия.

Копринените протеини са способни за задържат вода с тегло 300 пъти по-голямо от тяхното собствено. Концентрацията им в козметичните продукти между 1 и 5% в повечето случаи.

Копринената прах или пудра
Копринената пудра представлява високоочистени гранули натурален копринен протеин със специфична структура и химически състав.

Коприненият прах е отлично средство, което регулира влажността на кожата, благодарение на хидрофилността на веществата, присъстващи в молекулярната му структура.

Тънък слой от копринена пудра е способен да попие или възвърне влагата в зависимост от измененията на температурата и влажността на околната среда, а следователно предпазва и лекува дерматози, провокирани от повишената влажност или  изсушаване на въздуха.

Кристалната структура на копринения прах може не само отразява част от ултравиолетовите лъчи, но даже поглъща благодарение на уникалния спираловиден строеж.

Копринената пудра притежава уникална способност поглъща мазнините, тоест тя е изключително подходяща за козметични средства за мазна кожа. Концентрацията им в козметиката е от 0,5% до 2%.

Kozmetikata.com