Грижа за Лицето

Силата на пептидите

  • 02.11.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Силата на пептидите

Грижа за Лицето, Силата на пептидите

Грижа за Лицето, Силата на пептидите

Грижа за Лицето, Силата на пептидите

Пептидите са верига от две или повече аминокиселини, които са съставна част на протеините.
Пептидите са с различна дължина на аминокиселинната врига и молекулярната им композиция определя въздействието им върху кожата.

Пептидите в грижа за кожата
(тетра- и пентапептиди)

Проучванията показват, че тетра- и пентапептидите действат като своеобразен химически посланик в тялото и имат способността да увеличават производството на колаген А от кожата. Протеинът е основен в поддържането на добрия тен и стегнат вид на кожата.

Но как работят пептидите?

На кратко: Карат клетките да произвеждат колаген. Според дерматолога Дайан Бърсън от Ню Йорк: "Тези пептиди стимулират клетките, които произвеждат колаген, а той от своя страна подпомага възстановяването на структурата на кожата и следователно помага за изглаждането на бръчките." Най-основно проучвания от групата на пептидите е палмитоил пентапептид-3 (Pal-KTTKC или Matrixyl). В началото на 90-те от френската компания Sederma забелязват, че този петверижен пептид - който е нищо повече от малък фрагмент от човешкия колаген – изпраща сигнал за обратна връзка до другите клетки на кожата, подтиквайки ги да произвеждат повече колаген. Оттогава множество тестове върху хора са потвърдили, че пептидите действително имат доказуем ползотворен ефект върху кожата.
При 6-месечно изследване  върху 36 жени на средна възраст, чиято кожа е третирана с крем, съдържащ пептиди, ръководено от Sederma, количеството на бръчките се намалило средно с 24%, дълбочината им – с 21%, а загрубяването – с 16%.

Ботокс–ефектът на пептидите
(хексапептиди)

През последните 3-4 години кремовете за лице, съдържащи този пептид – верига от 6 аминокиселини, наречен ацетил хексапептид-3 (Argireline) – бяха настойчиво предлагани като локален мускулен релаксатор. Докато продуктите за грижа за кожата трудно достигат достатъчно дълбоко, за да имат ефект върху мускулите и нервите, тестовете предложиха хексапептидите и доказаха, че те имат способността да въздействат по начин, подобен на този на ботокс-инжекциите, като взаимодействат с невро-химическия сигнал между нервите и мускулите.
При проучвания, ръководени от компанията за продукти за лице DermaAvance, бръчките са с 30% по-плитки при хора, чиято кожа е третирана с крем, съдържащ ацетил хексапептид-3, всеки ден в рамките на 1 месец. "Използването на подобен крем, определено няма да даде същите резултати, както ботокс-инжекцията, която е директно в мускула" - казва д-р Бърсън. "Но ако се използва продукт, съдържащ хексапептид, това може да удължи положителния ефект от ботокса."

Лекуващ ефект
(медни пептиди)

Преди 30 години учените установили, че естествения телесен колаген - триверижен пептид, свързан с мед (като метал) ускорява заздравяването и подпомага възстановяването на тъканта след операция.
Доколкото бръчките се възприемат като нарушения на структурата на кожата, тези пептиди могат да бъдат изключително полезни за третиране на следите от времето.


Гергана Кангалова