Грижа за Лицето

Eфектът на стреса върху кожатa

  • 19.10.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Eфектът на стреса върху кожатa

Съществуват различни мнения за въздействието на стреса върху организма и в частност – върху кожата, но всички изследователи и лекари са единодушни – ефектът на стреса е действително мащабен.

"Различните видове стрес могат да предизвикат и различни реакции, но кожата е първият индикатор за наличието му." обяснява дерматолога Мери Лупо. "Стресът може да се прояви под формата на пъпки, зачервяване или петна. Кожата губи здравия си вид и става бледа и "безцветна"."

Кожата винаги реагира на стреса, като реакциите й могат да варират в голямо разнообразие – поява на пъпки, розацея, екзема, петна, зачервяване и изсушаване.

"Добре балансираната диета, достатъчно сън и периодично спортуване могат да помогнат на тялото да отстоява на атаките на стреса." - казва д-р Лупо.

- Стресът може да предизвика пъпки, зачервяване или прекомерно омазняване.

- По време на стрес сърцето бие по-учестено и дишането става по-нервно. Това води до понижаване нивото на кислород в кръвообращението, в следствие, на което се освобождават повече свободни радикали, които унищожават колагена и еластина в кожата.

- Продължителното напрежение, може да доведе до агресивна реакция на кожата, като поява на екзема.

- Стресът намалява количеството естествена влага в кожата и да я направи суха и обезцветена.

Стресът предизвиква прекомерно омазняване

Под въздействието на ежедневния стрес, хормонът на стреса – кортизол се увеличава, причинявайки омазняване на кожата. Това, от своя страна води до запушване на порите със себум и съответно – до акне. "Мастните жлези са стимулирани да произвеждат повече мазнини, причинявайки акне и дерматити, тъй като процеса на възстановяване на клетките е забавен." - обяснява д-р Лупо. Освен това, тя добавя и факта, че повишеното ниво на кортизол въздейства и върху други части на тялото. "Кортизолът влияе върху метаболизма и задържането на сол. Това може да предизвика загуба на мазнини на някои места от тялото и трупане – в други."

Стресът води до изтъняване на косата

Под въздействие на силен стрес, косата може да се промени значително. Това се случва особено често по време на бременност, заболяване или менопауза. Когато агресивното въздействие на стреса бива туширано, косата може да започне да възвръща нормалното си състояние.

Разпознайте врага!

Стресът може да бъде различен в зависимост от това, какво го предизвиква – ежедневно напрежение (от работата, например) или постоянен страх от нещо (като заболяване). Веднъж установили причините, опитайте да се борите с тях. За целта е необходимо да установите кое  върши работа във вашия случай – спортуване, повече сън по-добър режим на хранене... Ако успеете да промените ежедневието си, ще бъде добре за вашето здраве, а това ще се отрази и на кожата ви. Имайте предвид, че дори върху кожата ви да няма ясни белези на стрес, той подхранва свободните радикали.

Допълнителен съвет:

При условие, че кожата ви реагира твърде агресивно с неприятни явления като акне, например, посъветвайте се с лекар. Той може да ви препоръча хапчета кортизон, който намалява нивото на кортизола.

Козметика за проблемна кожа - пъпки, розацея, екзема, петна, зачервяване и изсушаване

Kozmetikata.com