Грижа за Лицето

Каква работа вършат съставките в противостареещите продукти?

  • 24.09.2009
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Каква работа вършат съставките в противостареещите продукти?

Грижа за Лицето, Каква работа вършат съставките в противостареещите продукти?

Грижа за Лицето, Каква работа вършат съставките в противостареещите продукти?

Грижа за Лицето, Каква работа вършат съставките в противостареещите продукти?

В рекламите на козметика непрекъснато се повтарят като мантри сложните наименования на вълшебните съставки, които могат да се преборят с бръчките, тъмните кръгове, да победят умората и най-вече да спечелят битката със старостта. Кои са тези съставки? И в какво се крие силата им? Могат ли да бъдат ключ към младостта? И как точно работят?

Ето 5-те най-често срещани воини срещу стареенето и някои от техните тайни:

СИРТУИН

Сиртуинът е протеинов ензим, който се среща и в човешкото тяло. Негова основна функция е възстановяването на наранените клетки и удължаването на живота им. Всъщност без сиртуин, клетките умират. Така, че на въпроса "Дали сиртуинът помага в борбата със стареенето?", отговорът е "Да, защото това е неговата работа." Именно затова, включвайки сиртуин в продуктите, производителите на козметика се надяват, той да върши същата работа.

Това, което знаем: Сиртуинът е обещаващ, но се нуждаем от още тестове и доказателства за работата му.

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

На хиалуроновата киселина се дължи мекотата и здравия вид на бебешката кожа. Тя помага на протеините и нутриентите да се придвижват бързо и лесно между клетките и освен това поддържа кожата хидратирана. Хиалуроновата киселина има уникалното свойство да задържа влага 1000 пъти повече от собствения си обем. Когато се нанася външно върху кожата, тя не само съхранява влагата, но и служи като щит.

Това, което знаем: Един от най-добрите познати в козметиката хидратанти.

ПЕПТИДИ

Пептидите представляват вериги амино-киселини и работата, която вършат е сходна на тази при хиалуроновата киселина – осигуряват комуникацията между клетките. Разликата е в това, че те по-малко доставят нутриенти, а повече окуражават клетките да продуцират по-голямо количество колаген и еластин – компонентите, които правят кожата да изглежда и да се чувства млада. Според дерматолозите някои пептиди са по-добри от други. Например, пентапетидите стимулират хиалуроновата киселина и дават добри резултати.

Това, което знаем: Пептидите са особено ефективни във филърите за бръчки.

DMAE (диметиламиноетанол)

DMAE е органична съставка, която се среща в рибата като строител на колагена. Изследванията дават окуражаващи резултати. Според някои изследователи DMAE работи като микротравма, т.е. прави малки рани по повърхността на клетката и така я принуждава да увеличи производството на колаген. Други учени смятат, че DMAE стабилизира клетъчните мембрани като така помага на кожата да запази по-дълго младежкия си вид.

Това, което знаем: Всички изследователи твърдят, че резултатите са добри, но още нямат решение, в какво точно се състоят тези резултати.

АЛФА-ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА (ALA)

ALA е мощен антиоксидант, който запазва младостта в клетките, предпазвайки ги от агресивните атаки на околната среда, които са причина за появата на бръчки. ALA е ефективна за клетките и при външната й употреба и това я прави добър боец срещу остаряването. Изследванията показват, че алфа-липоевата киселина не само предпазва кожата от нараняване, но и подпомага възстановяването й, дори с нейна помощ могат да се премахнат фините бръчки.

Това, което знаем:
Повечето дерматолози твърдят, че ALA наистина е добър съюзник срещу стареенето.

Гергана Кангалова