Диети и фитнес

15 факти за детоксикацията, които е добре да знаете

  • 26.03.2009
  • Автор: Светлана Илкова
Диети и фитнес, 15 факти за детоксикацията, които е добре да знаете

Пролетта е време за детоксикиране. Организмът има нужда да се "обнови", да изхвърли всички токсини и да се зареди с енергия. Спортът, прясно изцедените сокове и водата са най-добрият начин да помогнете на тялото си.

1. Детоксикацията е естествен процес на човешкото тяло. То има способността да изхвърля токсините, които приемаме заедно с храната или от околната среда.

2. Нашето тяло притежава 4 основни системи, които елиминират токсини и множество други, които им помагат.

3. Когато замърсяването се натрупва прогресивно, живеем в твърде вредна среда, нивото на токсините се покачва и за тялото става все по-трудно да се справи с тях.

4. Черният дроб пречиства кръвта 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината без прекъсване.

5. Каквото и да вдишате, смилате или абсорбирате през кожата си бива филтрирано от черния дроб в случаите, когато е опасно за вашето тяло.

6. Ако черният дроб спре да работи, човек може да издържи само няколко часа.

7. Бъбреците, белите дробове, червата и кожата също помагат на организма да се отърве от токсините. Но никой от тези органи не върши толкова работа, колкото черния дроб.

8. Белите дробове пречистват въздуха, но когато в него има твърде много токсини се появява кашлица. А някои от токсините тялото премахва чрез потенето.

9. Но ако има орган от тялото, който да реагира на всяка промяна, това е кожата. При нея токсините могат да причиняват зачервяване, акне, възпаление, алергия...

10. Твърде много токсини в червата предизвикват реакция в метаболизма.

11. В бъбреците токсините причиняват задържане и дори бъбречна инфекция.

12. Само черният дроб може да се справи с толкова много работа, но дори неговите способности не са безкрайни.

13. Ако черният дроб се преработи, токсините започват свободно да циркулират в кръвта, като причиняват умора. Тези токсини могат да увредят органите и жлезите, като ги инфектират. Това често се проявява в главоболие, напълняване и усещане за отпадналост.

14. Акнето, хроничното главоболие, хроничната умора, липсата на блясък при косата и качването на килограми на талията са някои от най-често срещаните симптоми, че черният дроб е преуморен.

15. Ако усетите тези симптоми ( не е задължително всичките наведнъж), то тялото се опитва да ви изпрати съобщение, че нещо не е наред. Много е важно да прочетете съобщението и да дадете добър отговор. Никога не игнорирайте това съобщение!


От Гергана Кангалова
по материали от Интернет