Грижа за Лицето

Пъпки по лицето - народни и козметични лекове

  • 13.12.2019
  • Автор:
Грижа за Лицето, Пъпки по лицето - народни и козметични лекове

Народна медицина и с домашни средства

В това отношение възможностите са многобройни, но е достатъчно да се знаят най-ефикасните:

– с лед. При едва показала се, но не развила се още пъпка да се използва лед, за да се ограничи образуването ù. Ледът намалява подуването, помага на мастните жлези да се свият и изтласкат излишните мазнини и бактерии от раздразнената кожа. Ледът, увит в парче плат се задържа върху засегнатата област на кожата в продължение на няколко секунди. След няколко минути процедурата се повтаря. Прави се няколко пъти през деня.

– с лимон. Лимонената киселина действа като антисептик и убива бактериите в кожата. Също изсушава и премахва излишната мазнина в нея. Памук, напоен с лимонов сок се нанася върху засегнатите зони преди лягане.

– с мед. Медът, като естествен антисептик, подпомага бързото унищожаване на бактериите в мастните жлези на кожата, което ускорява премахването на едва подала се пъпка. Малко памук се потопява в меда и се нанася директно върху мястото. Престоява най-малко 30 мин и се изплаква с топла вода.

– с паста за зъби. С нея се получава бърз ефект. Трябва да е бяла паста, а не газообразна и прозрачна. Слага се малко паста за зъби върху пъпката преди лягане за цялата нощ, а на сутринта се изплаква с хладка вода. Процедурата се повтаря през деня.

– с парна баня. Може с билкова отвара от невен, лайка, коприва, бял равнец. Парата има чудесни въздействия върху кожата: загрява кожата, раздвижва кръвта, насища с кислород и овлажнява, отваря порите и премахва натрупаната мръсотия. Половин шепа от една или две билки са запарват в 1 литър вода. Надвесва се лицето над съда с горещата отвара за не повече от 10 мин. Подсушава се лицето с кърпа и се нанася овлажняващ крем по цялото лице. Не е подходяща и не бива да се прави парна баня от хора с възпаление върху лицето, с купероза или розацея, с астма и с високо кръвно налягане.

– с розова вода. Тя стимулира кожата, повишава притока на кръв, контролира и балансира производството на себум, което я прави полезна, както за суха, така и за мазна кожа.

– измиване с морска /хималайска сол. Тази процедура е подходяща за всички видове пъпки. Разтварят се 2 ч. л. сол в 1 литър вода. Миенето продължава няколко мин и следва изплакване с прохладна чиста вода. Да се пазят очите.

– с хума на прах. Продава се в аптеките. Прави се рядка каша от хума и вода, нанася се на лицето и след 5 мин се измива. Хумата отстранява мазнината, почиства порите и предотвратява появата на пъпки. Тази маска може да се слага всеки ден, но да не се остави да пресъхва върху лицето.

– Могат да се изброят още действия с чесън; с оцет; с аспирин и др.

С козметични средства

– да се предпочитат натуралните козметични линии, базирани на билки, които в допълнение да имат и противовъзпалително действие; да се използват лосиони и гелове на водна основа без масла, съдържащи xидpoĸcиĸapбoнoви киселини. Всички те могат да се намерят на Валета Фарм. Тези слаби органични киселини предпазват кожата от нaтpyпвaнe нa cтapи клетки, които блокират порите, предотвратявайки запушването им и съответно получаване на пъпки;

– да се нанася слънцезащитен крем с фактор ЅРF поне 15 всеки ден от април до октомври, когато слънчевите лъчи са най-интензивни;

– да се използва козметика и овлажнители, които не съдържат масла. Те могат да успокояват кожата и имат противовъзпалителен ефект;

– да се купуват продукти с етикет eĸoмeдoнoгeнни;

– да се ползва тоник за всеки ден, който почиства, подсушава, отнема възпалението, и по този начин намалява условията за поява на пъпки по лицето.

– да не се използва козметика на спиртна основа или на основата на киселини.

В случай, че въпреки всички целенасочени действия за недопускане разпръскване на пъпки по лицето, това стане факт, най-сигурно е консултацияс дерматолог или козметик кожен специалист.


Kozmetikata.com