int(110328) array(3) { ["storyid"]=> string(6) "110328" ["title"]=> string(84) "Как-да-предпазим-кожата-си-от-Синята-Светлина/" ["rubrname"]=> string(28) "Грижа-за-Лицето" } array(3) { ["storyid"]=> string(6) "110328" ["title"]=> string(84) "Как-да-предпазим-кожата-си-от-Синята-Светлина/" ["rubrname"]=> string(28) "Грижа-за-Лицето" } Как да предпазим кожата си от Синята Светлина | Kozmetikata.com
 

Грижа за Лицето

Как да предпазим кожата си от Синята Светлина

  • 06.08.2019
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Как да предпазим кожата си от Синята Светлина

Всички знаем колко е важно носенето на слънцезащитен крем за защита от вредни UV лъчи и наскоро започнахме по-сериозно да разглеждаме щетите от екологични стресови фактори като замърсяването. Но това, което често не успяваме да признаем за още по-разпространен кожен агресор: синя светлина.

Да, синята светлина - наричана още HEV (High Energy Visible) светлина - излъчвана от електронни устройства като нашите смартфони, таблети и телевизори може да доведе до преждевременно стареене и увреждане на кожата. "Смята се, че синята светлина допринася за образуването на бръчки и промяна на цвета на кожата", предупреждава сертифицираният от борда дерматолог Айна Тан. HEV светлината се намира и в слънчевите лъчи, но дори и да внимаваме за времето си на пряка слънчева светлина, ние постоянно се излагаме, докато сме на закрито. Прекарваме по-голямата част от будните си часове, гледайки екрани и за съжаление за нас синята светлина прониква по-дълбоко от UV лъчите.

Докато голяма част от първоначалната загриженост около синята светлина беше фокусирана върху зрението и нарушаването на циклите на съня, ние започваме да разбираме въздействието му върху кожата. "Малки проучвания показват, че синята светлина от слънцето допринася за мелазма, хиперпигментация на лицето", отбелязва Тан.

Тан препоръчва да използвате възможно най-тъмната настройка на телефоните и компютърните екрани (без да напрягате очите си) и да използвате опции за свободни ръце за телефонни разговори. Отвъд спазването на тези предпазни мерки и ограничаването на времето на екрана (което често не е възможно, ако работата ви изисква да сте на компютър), можем да сведем до минимум щетите от синя светлина, като подготвим кожата си с продукти, които се борят с нейното въздействие.

"Повечето слънцезащитни продукти, за съжаление, не помагат за защита от синя светлина, но затова специално препоръчвам слънцезащитен крем с железен оксид, който предпазва от видима светлина", обяснява Тан. "В допълнение, използването на продукти с антиоксиданти и витамин С помагат да се намалят щетите от синя светлина, както и евентуално да се предпази кожата."

Ето няколко продукта, които предпазват от синята светлина:
от Lierac
oт Medik8 London
oт Lierac
от Filorga

Kozmetikata.com