Грижа за Лицето

Ретинол против акне, хиперпигментация и бръчки

  • 19.09.2018
  • Автор: Деси Исаева
Грижа за Лицето, Ретинол против акне, хиперпигментация и бръчки

Антиейдж свойствата на ретинола са отдавна ивестни. Повече за тях може да намерите тук. Но те далеч не са единствените ползи, които дава тази чиста ворма на витамин А на кожата. А крие ли опасности?

Ретинолът е форма на витамин А - активна съставка за грижа за кожата, която е част от семейството на ретиноидите. Той се превръща метаболитно в ретиноидна киселина в кожата, което по своята същност причинява желания биологичен кожен клетъчен отговор.

Ретинолът има редица приложения - от лечение на тежки състояния на акне до усъвършенствани антиейдж и антипигментационни терапии или просто, като доставка на хранителни вещества и антиоксиданти за кожата. Ефектите на ретинола до голяма степен се дължат на факта, че той стимулира клетъчния растеж, диференциацията и запазването на епителната тъкан, т.е. кожните клетки. Този процес води до подобряване на бариерата функция на кожата и подпомага поддържането на влага в кожата.

Има доста страшни истории за нежелани кожни реакции към ретинола. Това което се знае е, че ако ползвате ретинол за първи път, трябва да започнете с по ниска концентрация 0,05% (чист ретинол). Количеството му може да се увеличи с течение на времето. Трябва да се има предвид, че кожата претърпява процес на "ретинизация", т.е. процес на въвеждане на много активна молекула като ретинол към кожата има нужда от време, за да се приспособи и започне да действа по предназначение. В началото може да се получи слабо дразнене, но употребата на ретинол не трябва да бъде прекратена изобщо. Може да се намали честотата на употреба или количеството, приложено върху кожата, докато дразненето отслабне и изчезне. Освен това приложение близко до очите, трябва да се избягва.

Един от недостатъците на Ретинола е, че е много нестабилна молекула, изключително чувствителна към светлина. Ето защо е изключително важно да се подберат продукти, съдържащи ретинол, които запазват ефикасността и качеството на ретиноловия продукт. Ретинолът е препоръчително да се съхранява в стъклени опаковки без въздух и без светлина. Използването на разграден ретинол може да предизвика дразнене на кожата.

Има мит, че ретинолът може да увеличи чувствителността към слънчево изгаряне. Всъщност това не е точно така. Поради биологични реакции, които ретинолът стимулира, се получава висок клетъчен оборот и се осъществява миграция и пролиферация на клетките, много рядко именно този процес може да предизвика леко лющене и леко дразнене на кожата.

Трябва да се има и в предвид, че ретинолът реагира на едновременното му използване с някои други съставки. Например Витамин С, който е един от най-добрите антиоксиданти, не бива да се комбинира с него, тъй като кожата може да реагира. Използвайте продукти с витамин С сутрин, а такива с ретинол - вечер.

Kozmetikata.com