Грижа за Тялото

Проблем - чувствителна кожа

  • 14.10.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Проблем - чувствителна кожа

Има ли решение за зачервената, раздразнена кожа?

Милиони жени по света се оплакват от проблемите на чувствителната кожа – лесно става на петна и се зачервява. Често причина да бъдат провокирани тези симптоми са козметичните продукти. А проявленията могат да варират от сърбеж до появата на подутини.

Д-р Джийн Ледон, дерматолог от Colorado’s Boulder Valley Center казва, че за съжаление, начинът проба-грешка остава основния, по-който разбираме употребата на кои продукти е противопоказна за нас. "Например, ако една жена е родена с предразположеност към зачервяване на кожата, често не може да знае, че от употребата на лосиона, кожата й се подува."

Затова Ледон препоръчва употребата на хипоалергични продукти, създадени специално за чувствителна и предразположена към алергии кожа. Но фактът, че е хипоалергична съвсем не значи, че е невъзможно тази козметика да предизвика негативна реакция.

Почистващите кожата продукти обикновено съдържат различни съставки, които лесно предизвикват раздразнение като парабените (пара – хидрокси бензоена киселина), както и пропилен гликола и етанола. Ако имате чувствителна кожа – избягвайте козметични продукти, които съдържат ароматизатори, изкуствени оцветители и антибактериални химикали. Търсете продукти с надпис "неароматизиран".

"В много случаи "неароматизиран" не значи лишен от мирис, а подходящ за чувствителна кожа."

Имайте предвид, че признаци, които се появяват случайно трябва да бъдат видяни от дерматолог. Не се опитвайте да лекувате кожата си сами.

Понякога кожата се променя и ако сте използвали успешно даден продукт в тийнейджърските си години, съвсем не значи, че ще ви върши работа на 30. С напредването на възрастта тялото ни променя изискванията си и начина, по който реагира – особено към химикали.

Освен това дерматолозите могат да направят тест, който да покаже колко толерантна е вашата кожа към някои съставки в козметиката ви. Така ще знаете кои продукти можете да използвате.


Kozmetikata.com