Грижа за Косата

Кератин – защо косата ни се нуждае от него?

  • 24.10.2014
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Косата, Кератин – защо косата ни се нуждае от него?

Кератинът е белтък с високо съдържание на цистин - аминокиселина, която отговаря за състоянието на косата и ноктите. От количеството му в организма ни зависи, както вида, така и структурата на косата ни.

Този протеин защитава косъма от повреди. Той предпазва косата от негативното въздействие на околната среда, като ултравиолетови лъчи, хлорна вода, използване на висока температура при къдрене, рязки температурни амплитуди.

С течение на времето косата губи този белтък и се налага той да й бъде доставен допълнително. Кои са първите признаци, че се нуждаем от него? Косата се нуждае от кератин, тогава когато започне да губи еластичността си, обема и блясъка си.

Кератинът в продуктите за коса не е лекарство с което да се реши проблема с производството на кератин от организма ни, но тези продукти, приложени външно, действат перфектно върху космената структура. Кератинът в тях е протеин в течна форма, идентичен с този в косата ни, но е извлечено от овча вълна или влакнодайни култури, като царевица, пшеница и соя.

Кератинът приложен върху косата ни попълва нарушените зони и създава естествен защитен слой по повърхността на косъма. Той е безопасен и е от полза не само за повредени, но и за здрави коси.

Продукти за коса с кератин
Серията KEEN
Тази сравнитерно нова и модерна марка в света на козметиката за коса е от Германия. Разполага с различни според вида на косата шампоани, балсами, маски, покривни и защитни спрейове и флуиди за коса. Основната съставка на всеки от тях е кератинът, който действа в дълбочина на косъма и прави косата здрава, красива, лъскава и лесна за разресване.

Био възстановяващ шампоан с роза и растителен кератин от Lavera
За увредена коса от процедури или слънчевите лъчи.

PHYTOBAUME Rèparateur възстановяващ балсам за увредена и крехка коса от PHYTO
Съдържа ботанически аминокиселини от растителен кератин и хиалуронова киселина, инжектирани в сърцевината на косъма с цел възстановяване и хидратация. В повърхността на косъма серамидите изглаждат кутикулите на косъма, докато екстрактът от нар със своето антиоксидантно действие го защитава от факторите на околната среда.

Crescina Re-growth 100 шампоан за оредяла коса за жени от LABO
Crescina Re-Growth Шампоан подпомага естествения растеж на косата, благодарение на комбинацията от две амино киселини, Cysteine и Lysine (основни компоненти от кератино-протеиновата верига), и от Glycoprotein (фактор на растежа), които подпомагат удебеляването на косъма посредством действието на Dipeptide, съставен от други амино киселини, Serin и Threonine.

Kozmetikata.com