Грижа за Косата

Косопад - причини и препоръки

Грижа за Косата, Косопад - причини и препоръки

Грижа за Косата, Косопад - причини и препоръки

Грижа за Косата, Косопад - причини и препоръки

Грижа за Косата, Косопад - причини и препоръки

Ако все по-често забелязвате косми по четката сутрин, когато сресвате косата си. И с времето това започне все по-явно да се забелязва, най-вероятно ще си зададете въпроса от какво се получава.

Причините за косопада могат да бъдат различни, като хормонални нарушения, генетична предразположеност, понижение на имунитета, вътрешни заболявания, инфекциозни заболявания на кожата на главата, въздействие на агресивни външни фактори, недостатъчно кръвоснабдяване на корените на косата и кожата на главата, стрес и т.н.

Основни начини за отстраняването на причините за косопада

Най-основаната грешка за всяко лечение е лечението на симптомите. Симптомите само насочват към заболяването и са следствие от него. Основното е да намерите причината за проблема. Това се отнася с пълна сила и за косопада.
Сложността се състои в това, че след преживян стрес, косата започва да пада само след няколко месеца. Затова е достатъчно сложно да се свърже косопада с определено психично натоварване или стрес в обичайния живот. Въпреки всичко, трябва да се постараете да изкорените причината.

Например, такъв стрес за организма може да се получи от лечение с медикаменти. В този случай, за да се отстрани причината трябва да се направи консултация със специалист за евентуалната смяна на лекарствата с по-щадящи.

Ако имате, например, заболявания на кожата на главата, то  различните подхранващи маски не помагат. Косата ще продължава да пада докато не излекувате самото заболяване.

Ако през зимата носите тежка шапка, то може да нарушите кръвообращението на кожата на главата и следователно да започне косопада. За да отстраните тази причина просто сменете шапката с по-лека или ползвайте качулка.

Ако причината е отстранена, трябва да се погрижите и за възстановяването на растежа на косата. Ето няколко полезни препоръки, които могат да помогнат:

Маслени подхранващи маски. Не е тайна, че репейното и рициновото масла предотвратяват падането на косата. Втрийте в кожата на главата масло, покрийте главата с шапка за баня за половин час, а после добре измийте. За постигането на оптимален ефект се препоръчва да вземете от аптеката и витамин В на капсули.

Масаж на кожата на главата. Масажът подобрява кръвообращението. Кръвта доставя до фоликулите витамини и подхранващи вещества, затова е важно да циркулира нормално и да захранва клетките на кожата. По време на миене, масажирайте с пръсти.

Маска с млечни продукти. Всички млечни продукти богати на витамин В, който е толкова необходим за растежа на косата, затова един път в седмицата може да си правите маска с мляко.

Шампоан против косопад. За измиването на главата може да се използват специални шампоани. Съвременните производители на козметика предлага голям избор на балсами, шампоани и даже цели комплекси за лечение на косопад.

Не бива да разресвате мокра коса, старайте се максимално да съкратите използването на стилизиращи средства, сешоар,  преси или маши за коса. 

Правилно хранене. То е много важно, ако страдате от косопад. Старайте се да ядете повече продукти, в които се съдържа витамин В (грах, заешко, агнешко, зърнени храни) и витамин С (цитрусови плодове, киви). Ако причината за косопада се окаже хормонално нарушение, то е необходимо просто да се храните така, че да възстановите нормалния хормонален баланс.

Kozmetikata.comпоследно от справочника
Абонамент