Грижа за Косата

Когато обемът има значение...

  • 09.10.2009
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Косата,  Когато обемът има значение...

Грижа за Косата,  Когато обемът има значение...

Мислите ли, че косата ви изглежда твърде смачкана и лишена от блясък?

1. Знаете ли причината?


Понякога зависи от начина, по който я миете – остатъците от шампоан и балсам определено могат да я направят по-тежка и лишена от жизненост. Много от козметичните продукти за коса съдържат полимери – вещества от вида на пластмасата, които покриват всеки косъм, правейки го по-гладък и лъскав, но също и по-тежък. По тази логика, именно продуктите за обем, могат да бъдат основния виновник за липсата на обем, защото те съдържат голямо количество такива полимери.

Обръщайте внимание как въздействат различните шампоани върху косата ви и открийте този, който наистина върши работа. Нанасяйте шампоан два пъти и измивайте много старателно.

Периодично използвайте отмиващ шампоан,
той ще отстрани остатъците от полимери по кичурите.

2. Как се грижите за косата си?

Замислете се дали използвате правилно сешоара и продуктите за коса? Използването на твърде много гел и неправилен начин на сушене може да "смачка" косата.

Опитайте това:

Измийте косата си преди лягане, подсушете я само с кърпа и си легнете. Едва ли ще хванете пневмония от това, не се притеснявайте. По-добре изберете ден, в който след това не трябва да излизате бързо, за да имате достатъчно време да подредите косата си.

3. Техника на сушенето

Една от основните грешки при сушенето със сешоар е, недостатъчното сушене. Ако я оставите наполовина изсушена, кичурите ще се смачкат, без значение колко продукти за обем сте използвали. Винаги подсушавайте първо с кърпа. Сушете със сешоар най-малко наполовина и тогава използвайте продукт за обем и четка като си помагате с пръсти да разпределите продукта добре. А можете и да се наведете и така да сушите. Разрошете с пръсти косата си в корените.

Има един факт, който трябва да знаете
– горещата коса не задържа прическа. Колкото и да успеете да я бухнете, като спрете сешоара и косата изстине – ще се смачка. Свикнете да използвате и студената струя на сешоара.

Някои фризьори използват две четки едновременно, завиват кичур около едната и оставят да изсъхне. През това време с другата работят върху следващия.

4. Използване на ролки

Ролките за коса са чудесен помощник в борбата за постигане на обем. Можете да ги сложите и да вършите някаква къщна работа или просто да гледате телевизия, от тази гледна точка спестявате време. Изсушете косата си поне на 50% със сешоар, преди да използвате ролки.

Използвайте ролки с велкро и след като ги сложите, сушете с горещ сешоар всяка поотделно. Сваляйте ролките, когато сте сигурни, че косата ви е напълно суха и изстинала.

5. Не измивайте обема от косата си

Можете да прекалите с миенето на косата си, а това ще направи кичурите увиснали и смачкани.

Ако сте сапунисали един път косата с обилна пяна, не е нужно да го правите втори път. В противен случай имайте подръка отмиващ шампоан за периодично ползване. Ако сте свикнали да миете косата си всеки ден, започнете да го правите през ден като за начало. Не използвайте и шапка за баня, тя смачква допълнително, закрепяйте косата с шнола, докато се къпете и я разпуснете преди да излезете от банята, парата върши добра работа.

6. Боядисването

Боядисването изсушава и по тази логика бухва косата. Боята не прави тежко покритие върху косъма, както гела и някои продукти за обем.

А добрите фризьори могат да направят чудеса, използвайки нюансирането и оцветяването на кичури и така визуално да придадат допълнително обем.

Гергана Кангалова