int(105462) array(3) { ["storyid"]=> string(6) "105462" ["title"]=> string(65) "Как-да-предпазим-косата-си-от-хлора/" ["rubrname"]=> string(28) "Грижа-за-Косата" } array(3) { ["storyid"]=> string(6) "105462" ["title"]=> string(65) "Как-да-предпазим-косата-си-от-хлора/" ["rubrname"]=> string(28) "Грижа-за-Косата" } Как да предпазим косата си от хлора | Kozmetikata.com
 

Грижа за Косата

Как да предпазим косата си от хлора

  • 01.06.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Косата, Как да предпазим косата си от хлора

Този въпрос е особено актуален през лятото, когато посещаваме повече басейни от който и да е друг период от годината.

Краткото и случайно излагане на хлорирана вода няма да повреди косата ви. Може да я направи малко по-суха, но нищо повече. Редовното излагане на хлорирана вода и плувни басейни обаче, може да доведе до значителни увреждания на косата.

Дезинфектантите и хлорът в басейните като цяло се използват за разграждане и отстраняване на мръсотия, мазнини и бактерии. Скалпът ни, също произвежда мазнина (себум), за да предпази косата от увреждане. Отстраняването на себума от косата ни, носи риск за самата коса от изтъняване, накъсване, цъфтеж, обезцветяване и т.н.

Най-често повлияни от хлора са сухите, тънките, боядисаните, химически третираните коси (студено къдрене), често изправяните с преса или подлаганите на друга топлинна обработка. Сухата и пореста коса по-лесно абсорбира химикали изтощава се и се обезцветява. За това за нея са нужни специални грижи.

Можете да направите няколко неща непосредствено преди и след като посетите басейн, за да предотвратите щетите на косата си.

- Насищайте косата си с вода. Преди да влезете в басейна, изплакнете косата си с чиста чешмяна вода, за да наситете косата си. Представете си гъба, която е накиснатавъв вода. Тя се насища и в един момент не може да поеме повече. Така е и с косата ви.
- Използвайте плувна шапка. Така определено ще предотвратите проблема. Дори и се измокри малко косата ви, няма да се насити с хлор.
- Изплакнете, изплакнете, изплакнете. След като излезете от басейна, непременно използвайте душ, за да изплакнете добре косата.
- Използвайте шампоан. Измиването с шампоан веднага след излагането на хлор е най-добрият начин да се отстрани по-голямата част от химикала. Има специални шампоани, които са разработени да отмиват хлора, но и обикновен мек шампоан за ежедневна употреба ще ви свърши добра работа.
- Също толкова важно, колкото премахването на хлора е хидратирането и подхранването на косата с протеини. Използването на продукти съдържащи кератин са особено подходящи за случая.
- Използвайте ябълков оцет. Той ще направи косата ви блестяща и ще помогне при отстраняването на хлор и други нежелани химични елементи о косъма.
- Използвайте маски за коса за протеиново лечение на косата, а също и на скалпа.
- Балсамите и другите продукти за подхранване и хидратация са задължителни!
- Кокосово масло е върши чудеса с увредената от хлор коса. Използвайте го за направата на домашни маски или просто мажете косата си с него, дори когато сте на пасейна.

Как да реструктурираме вече повредената коса.
Посъветвайте се с фризьора си за по-специални терапии, които ще действат на косата в дълбочина. Не са за пренебрегване подстригването на изтощените краища, а често и по-сериозно скъсяване на косата ако това е необходимо, за да запазите косата си жива.

Kozmetikata.com